Apu

Pääkirjoitus: Ruotsin asia on meidän


Toimituspäällikkö Samuli Isola: "Kun oman politiikan kompassi on ollut sekaisin, on ollut luontevaa katsoa kohti Ruotsia."

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui alkuvuonna Ruotsin Sälenissä: ”(--) Mikä on siis historian opetus meille? Se, että olemme yhdessä – silloinkin kun olemme erillään. Se, että turvallisuutemme ja hyvinvointimme on tiukalla köydellä kiinni Euroopan tapahtumissa. Meillä onkin siksi erityisen vahva – ja yhteinen – intressi vaikuttaa Euroopan suuntaan. (--) Haasteista huolimatta minusta tuntuu, että viimeiset pari vuosikymmentä ovat olleet Suomen ja Ruotsin kannalta kultakautta. Lähiympäristömme vakautui ja tuli turvallisemmaksi, kun Baltian maat jälleen itsenäistyivät ja liittyivät sekä Euroopan unioniin että Natoon. (--) Tämä kaikki tuntui hyvältä, vaikka emme ehkä osanneet tuota aikaa arjen keskellä riittävästi arvostaa.(--)

Niinistö korosti useasti maidemme kohtalonyhteyttä, joka on pitänyt läpi vuosisatojen ja suurten myllerrysten. Hän nosti esiin myös pohjoismaisen puolustusyhteistyön tarpeen ja pian 20 vuotta täyttävän EU-jäsenyyden, jossa kansat päättivät edetä yhtä marssia euroyhteisöön.

Ruotsi vilahtelee puheissamme enemmän kuin aikoihin: Venäjän voimapolitiikan vaikutukset, Itämeri, Ruotsin uusi hallitus, puolustuskyky, talouslinjat... Tukholmasta on vuoroin haikailtu vetoapua Natoon, vuoroin hinguttu talousoppeja. Kun oman politiikan kompassi on ollut sekaisin, on ollut luontevaa katsoa kohti Ruotsia.

Niinistön puheen viesti on, että lännessä on kaikkina aikoina ollut, ja tulee aina olemaan, enemmän kuin naapuri. Sveriges sak är vår.

Julkaistu: 20.10.2014