Pääkirjoitus: Raiteet kuntoon!
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Raiteet kuntoon!
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Aiemmin Helsingistä lähti päivittäin kaksi rekoilla lastattua junaa pohjoiseen, mutta tammikuusta lähtien rekat ovat taas jyristelleet nelostiellä fossiilista polttoainetta ilmoille tuprutellen."
Julkaistu 3.6.2014
Apu

Ylen uutisessa ihmeteltiin, miksi Suomen valtion omistama logistiikkakonserni VR

on lopettanut rekkojen junakuljetukset pääkaupunkiseudulta Pohjois-Suomeen. No niin ihmettelen minäkin. Aiemmin Helsingistä lähti päivittäin kaksi rekoilla lastattua junaa pohjoiseen, mutta tammikuusta lähtien rekat ovat taas jyristelleet nelostiellä fossiilista polttoainetta ilmoille tuprutellen.

Ilmastonmuutoksen kannalta ratkaisu kuulostaa karmealta takapakilta. VR perustelee päätöstä sillä, että toiminta ei ole riittävän kannattavaa. Toinen peruste on pohjoisen rataverkon huono kunto. Junarekkojen puutetta harmitellaan muun muassa Itellassa, toisessa valtion omistamassa logistiikkayhtiössä, joka kuulemma saattaisi jatkossa käyttää palvelua enemmänkin. Jonkun pitäisi nyt tehdä vastuullisia päätöksiä.

Haloo, poliitikot! Ratkaisun avaimet ovat teillä. Laittakaa Suomen rataverkosto loistokuntoon. Ottakaa huomioon myös arktiset alueet, joista on mahtava juttupaketti tässä Vihreässä Avussa alkaen sivulta 18.

Laadukkaat raiteet saisivat mielellään ulottua Jäämereltä Suomen kautta Baltian halki Eurooppaan. Tulisi Suomenkin talouteen vipinää, kun tavaran lisäksi myös turistit reilaisivat Pariisista ja Berliinistä Kirkkoniemeen tai Kilpisjärvelle kiinnostavissa kohteissa pysähdellen. Huikea visio, mutta täysin mahdollinen.

Kommentoi »