Pääkirjoitus: Poliitikon työ
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Poliitikon työ
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Poliitikon elämä on jatkuvaa kilpailua. Kun yhdet vaalit ovat menneet, toiset ovat jo nurkan takana."
Julkaistu 30.3.2015
Apu

Käväisin mukavuusalueeni ulkopuolella juontamassa vaalitentin. Kokemus oli kiintoisa, mutta rankka. Katsellessani paneelissa istuneita poliitikkoja mietin, että heillä vasta rankkaa onkin.

Poliitikon jokaista sanaa ja elettä seurataan suurennuslasilla, eikä useinkaan hyvin aikein. Miettikää, millaista olisi olla jatkuvasti silmätikkuna, arvostelun ja haukkumisen kohteena.

Poliitikon elämä on jatkuvaa kilpailua. Kun yhdet vaalit ovat menneet, toiset ovat jo nurkan takana. Sitten taas mennään turuilla ja toreilla, satoi tai paistoi. Kaikille on oltava ystävällinen, vaikka miten jurppisi.

Tämän kevään eduskuntavaaleissa on noin 2 000 ehdokasta. Heistä 1 800 kokee karvaan pettymyksen. Kolme onnekasta kahdestasa­dasta pääsee puhemiehistöön ja vajaat 20 istahtaa ministeriauton kadehditulle takapenkille. Loput puurtavat valiokunnissa, lukevat papereita,

istuvat kokouksissa ja tapaavat sidosryhmiä.

Pääministeri tienaa puolet keskivertoyritysjohtajan palkasta. Kansanedustajan ansioita voi verrata kunnanjohtajan tai terveyskeskuslääkärin tuloihin. Mutta täytyy muistaa, että kansanedustajan työ on pätkätyötä. Heidän on haettava työpaikkaansa uudelleen joka neljäs vuosi.

Poliitikot matkustavat paljon, stressaantuvat, saavat veritulppia, syövät mitä sattuu ja istuvat aivan liikaa. Uskon, että tuollaiseen rumbaan lähtevät vain ihmiset, jotka aidosti haluavat parantaa maailmaa. Voimia kaikille vaalityöhön!

Kommentoi »