Pääkirjoitus: Pohjalla
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Pohjalla
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Nämä menestyjät ovat vahvojen yrittäjäpersoonien perustamia ja johtamia firmoja, joilla on tavoitteenaan olla omalla alallaan maailman paras."
Julkaistu 13.10.2014
Apu

Kylläpä teki hyvää käydä Ylä-Savossa näinä synkkinä aikoina, kun Suomen talous kyntää pohjamudissa, vienti ei vedä ja lama lannistaa mielen. Välillä tuntuu kuin olisimme kaivoksen pohjalla.

Paitsi että Siilinjärvellä, Suomen suurimman avolouhoksen pohjalla, ei ollutkaan synkkää. Länsi-Euroopan ainoassa fosfaattikaivoksessa louhitaan apatiittimalmia, jota jättimäiset kiviautot kuskaavat rikastamolle. Fosfori jatkojalostetaan Yaran tehtaalla lannoitteeksi. Ympäristövelvoitteet on hoidettu, ja valituksia tulee lähinnä räjäytysmelusta. Huolissaan kaivoksella ollaan vain tulevista kaivoksia koskevista veropäätöksistä.

Hyvältä tuntui myös kuunnella Siilinjärven kunnanjohtajaa Vesa Lötjöstä, joka esitteli kasvukuntaansa. Väestö on nuorekasta, syntyvyys on korkealla ja terveyspalvelutkin pelaavat. Tämä kaikki hyvä johtuu tietysti siitä, että alueella on kaivoksen ja muun virkeän yritystoiminnan ansiosta paljon työpaikkoja.

Vaikuttavaa oli vierailla myös Normet Oy:n Iisalmen-tehtaalla, jossa valmistetaan laitteita maanalaisten kaivosten ja tunneleiden rakentamiseen. Normet on osa ”Ylä-Savon ihmettä”. Seutukunnalla sijaitsee peräti neljä menestyvää vientiyritystä. Ne muut ovat Olvi, Ponsse ja Genelec. Nämä menestyjät ovat vahvojen yrittäjäpersoonien perustamia ja johtamia firmoja, joilla on tavoitteenaan olla omalla alallaan maailman paras. Vain sillä asenteella

Suomikin täältä kaivoksen pohjalta nousee.

Kommentoi »