Pääkirjoitus: Palkanlaskentaa
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Palkanlaskentaa
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Kävi ilmi, että ennen palkanmaksua tarvitaan monta kiemuraa."
Julkaistu 9.2.2015
Apu

Löysin mieleiseni siivojan, luotettavan ja koirista tykkäävän vanhemman rouvan, jonka mielestä matot täytyy joka kerta siivouksen yhteydessä tuulettaa.

Rouvalla ei ole yritystä eikä toiminimeä, joten minun oli ryhdyttävä kotitaloustyönantajaksi, jos mielisin palkata hänet. Harmaata talouttahan emme halua harjoittaa. Lisäksi kotitaloustyönantajana minä saisin siivouksista kotitalousvähennyksen omassa verotuksessani.

Pyysin rouvalta verokortin, tilinumeron ja yhteystiedot. Sovimme, että hänelle jäisi käteen yhdestä siivouskerrasta 80 euroa. Kävi ilmi, että ennen palkanmaksua tarvitaan monta kiemuraa. On oltava työsopimus, suullinenkin riittää. On hankittava työntekijälle lakisääteinen tapaturmavakuutus. On selvitettävä työttömyysvakuutusmaksun tarve.

Kun valmistelut oli tehty, kirjauduin pankkitunnuksillani palkka.fi-palveluun, joka laskee palkan sivukuluineen, muodostaa maksutiedot ja hoitaa arkistoinnin ja ilmoitukset puolestani. Ilmaiseksi!

Puolentoista tunnin ähräyksen jälkeen olin valmis maksamaan ensimmäisen palkan rouvan tilille. Laskurin mukaan minun oli maksettava 114 euroa, jotta rouvalle jäisi työnantajamaksujen ja verojen jälkeen käteen sopimamme 80 euroa. Lisäksi maksaisin tapaturmavakuutuksen.

Nyt sen tiedän. Työntekijän palkkaaminen on vaivalloista ja kallista, mutta se on mahdollista.

Kommentoi »