Pääkirjoitus: Ovatko suurvaltapolitiikan pelisäännöt unohtuneet?
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Ovatko suurvaltapolitiikan pelisäännöt unohtuneet?
Tutkitaan ennen kuin hutkitaan. Vanhan kansan viisaus on ollut käytössä myös valtioiden välillä ja kansainvälisessä politiikassa. Nyt se näyttää unohtuneen kokonaan.
Julkaistu 16.4.2018
Apu

Salisburyn hermomyrkkyisku tuomittiin Venäjän tekemäksi ennen kuin asiaa ehdittiin tutkia, saati saada todisteita syyllisestä. Diplomaatteja vedettiin kotiin ja kansainvälinen ilmapiiri viileni.

Nyt Venäjä sanoo saaneensa haltuunsa dokumentin, jonka mukaan Salisburyssa käytetty hermomyrkky olisikin suunniteltu lännessä. Venäjän väite voi olla silkkaa propagandaa, mutta miten vahingot paikataan, jos se osoittautuukin todeksi?

Länsivaltojen mukaan al-Assadin hallinto oli vastuussa Syyrian Dumassa siviilejä vastaan tehdyistä kaasuiskuista, joissa kuoli kymmeniä ja loukkaantui jopa tuhat ihmistä. Syyrian hallinnon epäillään käyttäneen iskussa kemiallisia aseita.

Venäjä väittää, että Duman iskut oli lavastettu. Venäjän mukaan kaasuiskuja käytettiin tekosyynä, jotta länsimaat voivat iskeä Syyriaan. Syyria on todennäköinen syyllinen, mutta tutkimusten tuloksia ei taaskaan odotettu ennen kuin Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tekivät ohjusiskun Syyriaan.

Sotarikosten, ihmisoikeuksien loukkausten ja sopimusrikkomusten estämiseksi on olemassa pelisäännöt, joiden mukaan ensin tutkitaan ja todistetaan, sitten vasta toimitaan. Nyt totuuden jälkeinen aika näkyy alkaneen myös suurvaltapolitiikassa. Nykymenolla maailmanrauhasta ei ole tietoakaan.

1 kommentti