Pääkirjoitus: Oikeutta omaisille
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Oikeutta omaisille
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Omaishoitajat eivät ole nykyisin tasa-arvoisessa asemassa, sillä osa talousvaikeuksien keskellä painiskelevista kunnista varaa omaishoitoon liian vähän varoja."
Julkaistu 25.3.2014
Apu

Huomaatteko, että ilmassa on kevään lisäksi uutta toiveikkuutta? Sote-ratkaisu syntyi harvinaisen yhteistyön avulla. Suomessa käynnistetään taas tehtaita. Heinävedellä vihittiin käyttöön Berner Oy:n uudet tuotantolaitokset ja Orion avasi Salossa lääketehtaan. Kaikki tämä yhden viikon aikana! Valoa on näkyvissä.

Tässä tarmokkuuden puuskassa voitaisiin hoitaa kuntoon myös omaishoitajien asiat. Suomessa arvioidaan olevan 300 000 omaishoitajaa. He säästivät työllään arviolta 3,4 miljardia euroa pitkäaikaishoidon menoissa.

Omaishoitajia tarvitaan pian paljon lisää, jotta alati kasvavan vanhusväestön ei tarvitse viettää viimeisiä vuosiaan laitoksissa. Omaishoitajat eivät ole nykyisin tasa-arvoisessa asemassa, sillä osa talousvaikeuksien keskellä painiskelevista kunnista varaa omaishoitoon liian vähän varoja. Sopimuksia joudutaan irtisanomaan.

Uusi laki sopimusomaishoidosta tarvitaan, ja se on valmisteilla. Tarjolla on kaksi mallia. Toinen jättäisi omaishoidon edelleen kuntien kontolle. Toisessa Kela maksaisi omaishoidon tuen valtion rahoista, ja kunnat järjestäisivät omaishoitoa tukevat palvelut. Maalaisjärjellä ajateltuna

Kela-rahoitteinen malli kuulostaa selkeämmältä ja tasa-arvoisemmalta.

Omaishoitajien asiat on joka tapauksessa saatava äkkiä kuntoon. Olette varmasti samaa mieltä viimeistään luettuanne omaishoitaja Nina Mikkosen haastattelun, joka alkaa sivulta 12.

Kommentoi »