Pääkirjoitus: Niinistön tie
Henkilöt
Pääkirjoitus: Niinistön tie
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Niinistö otti Venäjän- ja Ukrainan-kiertueellaan monta riskiä."
Julkaistu 19.8.2014
Apu

Australialainen saattokodin hoitaja Bronnie Ware on listannut asioita, joita ihmiset katuvat kuolinvuoteellaan. Ylivoimaisesti eniten kuolevat ihmiset toivovat, että  heillä olisi ollut rohkeutta elää kuten itse halusivat. Moni katuu eläneensä toisten odotusten mukaan.

Minusta tuntuu, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ymmärtänyt tämän asian varsin syvällisesti. Hän ei ole koskaan elänyt toisten odotusten mukaan. Presidenttinäkin hän elää kuten itse haluaa. Väittäisin, että aika moni yllättyi, kun Niinistö kertoi lähtevänsä tapaamaan Putinia ja Poroshenkoa. Suurin osa yllättyi iloisesti.

Niinistö otti Venäjän- ja Ukrainan-kiertueellaan monta riskiä. Oli vaarana, että Venäjä käyttäisi häntä pelinappulanaan propagandasodassa. Oli myös suomettumismaineen palautumisen vaara. Riskinä oli myös, että kahdenväliset neuvottelut nähtäisiin yrityksenä lieventää Suomeen kohdistuvia pakotteita.

Niinistö ei kuitenkaan välittänyt riskeistä. Hän informoi EU-johtajia aikeistaan ja lähti matkaan. Luulen, että presidentillä oli aidosti pakottava tarve tehdä voitavansa kansainvälisen umpisolmun aukaisemiseksi. Uskon, että hän tavoittelee rauhaa vilpittömästi, vaikka tietysti Suomen asema samalla helpottuisi monella tavalla, jos kriisi ratkeaisi.

Ukrainan kriisi ei hetkessä ratkea, mutta suomalaisten mieliä rauhoittaa se, että presidenttimme tekee voitavansa diplomatian tiellä.

Kommentoi »