Apu

Pääkirjoitus: Me nirppanokat?


Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Keliakia ei ole ruoka-allergia, vaan perinnöllinen tauti, joka voi hoitamattomana aiheuttaa jopa syöpää."

Sain keliakiadiagnoosin 12 vuotta sitten. Tauti ei ollut vielä kovin tunnettu, joten mystiset oireet selittyivät vasta tähystyksessä. Hemoglobiinini oli noin sata, vatsa kuin jalkapallo ja ohutsuolen nukka kokonaan tuhoutunut. Gluteeniton ruokavalio auttoi heti, ja sitä noudattamalla olen tuntenut itseni terveeksi.

Muutaman kerran olen saanut vahingossa elimistööni gluteenia. Alussa en tajunnut, että kuskus on valmistettu durumvehnästä. Toisen kerran riisinuudeli oli ravintolassa vaihtunut vehnänuudeliin. Siitä ei muistettu kertoa asiakkaalle. Tällaisista vahingoista seuraa rajua oksentelua. Vatsaoireet, väsymys ja nokkosrokko kestävät kolmisen päivää.

Keliakia ei ole ruoka-allergia, vaan perinnöllinen tauti, joka voi hoitamattomana aiheuttaa

jopa syöpää. Ainoa hoito tautiin on elinikäinen ja täydellinen gluteeniton dieetti.

Gluteeniton dieetti on nyt myös hyvin trendikäs. Moni haluaa välttää gluteenia, vaikkei keliakiadiagnoosia tai vehnäallergiaa olisikaan. Tämä herättää ihme kyllä närää. Lääkärit varoittelevat vähäisestä kuidun saannista. Jotkut kokit ovat ärsyyntyneet nirppanokka-asiakkaista. YouTubesta löytyy aiheesta jopa irvailuvideo.

Ihminen on itse oman olonsa paras asiantuntija. Jos gluteeniton ruokavalio tuntuu hyvältä, niin siitä vaan. Meille keliaakikoille trendistä on vain hyötyä. Gluteeniton tarjonta lisääntyy ja hinnat laskevat.

Julkaistu: 23.3.2015