Apu

Pääkirjoitus: Kotimaan kauneus on useimmille lomalaisille uusi kokemus

Pääkirjoitus: Kotimaan kauneus on useimmille lomalaisille uusi kokemus
Kesäloma. Suomen kielen kaunein sana on saanut tänä kesänä sinivalkoiset värit.
Julkaistu: 1.8.2020
Vety-lihiksellä Lappeenrannassa. Terveisiä Saana-tunturilta. Mieleen on jäänyt Vaasan vankilan takana sijaitseva live-musiikkia tarjoava jäätelökioski. Patonivalla kello 4 aurinko ajaa usvan pois.
Suomussalmella halataan Hiljaisen kansan heinäseiväsmorsianta, mansikoita syödään Hyvinkäällä suoraan pellosta, Puumalassa hauki on syönyt hauen. Kesähitti 2020 on ollut Youtuben Lotan ja Papan koronalaulut.
Sosiaalinen media, ystävät ja mediakatsaukset kertovat, että kesäloma ei ole ollut näin suomalainen sitten 90-luvun lamavuosien.
Koronavirus ja matkustusrajoitukset ovat yksi syy lähimatkailun nousuun, mutta ilmassa on muutakin. Se kotimaa, mikä on koettu kaikille nähtynä ja koettuna, onkin useimmille uusi kokemus.
Kotimaa on haluttu nyt nähdä ja itse kokea, kun tilanne on ollut mikä on. Moni on käynyt elämänsä ensimmäistä kertaa Kolilla. Oopperajuhlien peruminen ei tyhjentänytkään Savonlinnaa.
Me otimme kurssiksi Tenon. Edestakaisin yli 3000 kilometriä. Siinä ehtii maistaa kotimaata. Kangasniemen Shell tarjosi parhaat munkkikahvit. Suonenjoen Ysipirtti mansikat. Iisalmen Väisäsen kotiliha kylmä- ja lämminsavukaslerit. Porttipahdan levähdyspaikka letut. Inarin Aanaar-ravintola fermentoidut horsmat ja siikafileet.
Suomi antaa elämyksiä. Turvallisesti. Niitä on hyvä syy maistella koronan jälkeenkin. ●
Samuli Isola, toimituspäällikkö
Kommentoi »