Apu

Pääkirjoitus: Kii(s)telty vero


Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Luvassa on kiihkeitä vaalikeskusteluja kiinteistöverosta."

Jo nyt voi aistia, että yksi ensi kevään eduskuntavaalien kärkiteemoista on verotus. STTK ennättikin jo pitämään Kohti verovaaleja -seminaarin. Tilaisuuden pääpuhuja, Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksen professori Sixten Korkman ennusti, että ensi vuonna Suomen veroaste nousee jälleen.

Korkmanin mukaan olemme nyt tilanteessa, jossa ”eläkeläisten kannattaa siirtyä Espanjaan, yritysten Viroon ja omistajien Ruotsiin”. Korkman korosti, että Suomella ei ole vielä syytä paniikkiin, mutta sitkeän taantuman ja väestön vanhenemisen vuoksi hyvinvointivaltiomme on pakko tehdä rakenteellisia ratkaisuja.

Korkmanin esityksessä nousi esille taas kerran kiinteistövero. ”Se on maailman paras vero. Toivottavasti sitä saadaan vaivihkaa hilattua ylöspäin”, sanoi Korkman. Kiinteistöveron nostoa ehdotti Helsingin Sanomien haastattelussa myös Björn Wahlroos, joka kehotti saattamaan myös maatalous- ja metsämaan verotuksen piiriin. Keskustelu käy jo kuumana puolesta ja vastaan, näkökulmasta riippuen.

Ai, mitäkö haluaa alussa mainittu STTK? Se haluaisi poistaa kiinteistöveron ylärajat.

Itse asiassa kiinteistövero on jo kiristynyt, kun kunnat ovat nostaneet veroprosenttia ja samaan aikaan kiinteistön verotusarvot ovat nousseet. Myös uudet arvonmääritykset ovat yllättäneet omistajia, erityisesti Lapissa. Luvassa on siis kiihkeitä vaalikeskusteluja kiinteistöverosta.

Julkaistu: 16.9.2014