Pääkirjoitus: Ketä äänestäisin?
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Ketä äänestäisin?
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "On hyvä tietää, osallistuuko ehdokas aidosti yhteisten asioiden hoitoon ja välittääkö hän muista ihmisistä."
Julkaistu 16.3.2015
Apu

En ole vielä päättänyt, ketä äänestän tulevissa eduskuntavaaleissa. Valinta on poikkeuksellisen vaikea, joten kysyin some-ystäviltäni, millä perusteella he valitsevat ehdokkaansa. Sain hienoja vastauksia. Ystäväni näköjään paneutuvat asiaan huolellisesti.

Ehdokkaan valintaan vaikuttavat arvot, tavoitteet, aate ja elämänkatsomus. Yhden mielestä hyvä ehdokas ajaa laajasti yhteiskunnallista tasa-arvoa. Toisen mielestä hän on rohkea uudistaja ja selkeäsanainen humanisti. Kolmannen mukaan ehdokkaan täytyy olla älykäs ihminen, joka pystyy vaihtamaan mielipidettään uusia faktoja lukiessaan ja kestää kritiikkiä sekä eri mieltä olevia.

Tärkeitä valintaperusteita ovat myös elämänkokemus, ikä, pätevyys ja poliittinen tietämys.

Itse yhdyn tähän kommenttiin: ”Kokemus on hyvä, mutta näkemys tärkeämpi.”

On hyvä tietää, osallistuuko ehdokas aidosti yhteisten asioiden hoitoon ja välittääkö hän muista ihmisistä. Onko hän edunvalvoja vai idealisti? Mitä mieltä hän on tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta? Onko hän yrittäjän puolella ja onko hänellä kokemusta yksityiseltä sektorilta?

Hyvällä ehdokkaalla on realistinen mahdollisuus tulla valituksi.

Moni sanoo äänestävänsä naista. Tässä hieno perustelu: ”1918 syntyneen mummin ohjeen mukaisesti äänestän naista, kunnes maailma on sellainen, että miehet äänestävät naisia.”

Kommentoi »