Apu

Pääkirjoitus: Kaalinpäitä


Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Ajatus itse kasvatettujen kaalinpäiden syömisestä ja omavaraisuudesta on isänmaallinen, mutta jotenkin en usko, että venäläiset enää suostuvat taantumaan vuosikymmenten takaiseen eristäytyneisyyteen."

Laiva, laiva, minne se laiva lähtee? Muille maille, omenoita ostamaan, kaalinpäitä kauppaamaan, hups – laiva kaatuu!

Tämä päiväkodista tuttu kansansävelmä kuvaa Venäjän tilannetta vastapakotteiden asettamisen jälkeen. Omenat jäävät nyt lännestä ostamatta ja kaalinpäät kauppaamatta.

Venäjän johtajat saavat Kremlissä olla nyt varuillaan, ettei laiva kaadu kokonaan. Ajatus itse kasvatettujen kaalinpäiden syömisestä ja omavaraisuudesta on isänmaallinen, mutta jotenkin en usko, että venäläiset enää suostuvat taantumaan vuosikymmenten takaiseen eristäytyneisyyteen.

Venäläiset käyttävät sosiaalista mediaa, kuluttavat, matkustavat ja ilmaisevat mielipiteitään vapaammin kuin ennen. ”Mitä meistä lännessä oikein ajatellaan”, kysyi huolestunut nuori nainen tv-uutisissa. Vain riittävän karismaattinen oppositiojohtaja puuttuu.

Seuraavat parlamenttivaalit pidetään jo 2016, joten Kremlin on syytä edetä kieli keskellä suuta. Parasta vaalitaktiikkaa olisi varmasti käyttää diplomatian keinoja ja vapauttaa Venäjän kansa pakotteiden ikeestä.

Venäjän vastapakotteet iskevät Suomen ruokateollisuuteen. Luvassa on vähintään lomautuksia, joita ei totisesti olisi taantumassa kaivattu. Neuvotteluja ja liennytystä odotellessa me kaikki voimme helpottaa tätä tilannetta suosimalla suomalaista ruokaa. Kotimaiset kaalinpäätkin alkavat olla parhaimmillaan.

Julkaistu: 12.8.2014