Pääkirjoitus: Jälkijunassa
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Jälkijunassa
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Vuoden 2007 jälkeen peräti 22 Euroopan maata on päättänyt nostaa eläkeikää. Tulevaisuudessa suurin osa eurooppalaisista jää eläkkeelle 67-vuotiaana."
Julkaistu 7.5.2014
Apu

Poliitikot ja työmarkkinajärjestöt taittavat yhä peistä eläkeiän nostosta, vaikka Suomi on jo pahasti jälkijunassa. Tämä käy selväksi, kun lukee Helvi Kinnusen tuoreen artikkelin Eläkeuudistus, julkisen talouden sopeutustarve ja talouskehitys. Julkaisu löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta BoF Online -palvelusta.

Vuoden 2007 jälkeen peräti 22 Euroopan maata on päättänyt nostaa eläkeikää. Tulevaisuudessa suurin osa eurooppalaisista jää eläkkeelle 67-vuotiaana. Belgia ja Luxemburg eivät ole kiirehtineet, sillä niissä eläkeikä on jo valmiiksi 65 vuotta. Ruotsi ja Suomi sen sijaan erottuvat joukosta joustavan järjestelmänsä vuoksi. Ruotsissa eläkkeelle voi jäädä 61–67-vuotiaana ja Suomessa 63–68-vuotiaana.

Miksi Suomella on kiire? Siksi, että me olemme jo nyt ikääntymisen suhteen tilanteessa, johon muut Euroopan maat joutuvat vasta parinkymmenen vuoden kuluttua. Olemme jälkijunassa, vaikka pitäisi olla etukenossa.

Suomessa todellinen eläkeikä on OECD-maiden alimpia. Eläkemenot ovat kasvaneet viime vuosina euroalueen maista kaikkein nopeimmin. Eläkevakuutusmaksuista valtaosan maksaa työnantaja. Tämä taas vaikuttaa Suomen kilpailukykyyn ja työllisyyteen.

Eläkeikäkeskustelu käynnistyy varmasti taas, kun ensin katsotaan, kuka johtaa demareita ja kenestä tulee Suomen uusi pääministeri. Sitten tarvittaisiin päätöksiä.

Kommentoi »