Pääkirjoitus: Ihminen ratissa
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Ihminen ratissa
Toimituspäällikkö Tuomas Marjamäki: Ihminen pelkää syöpää, sotaa ja lento-onnettomuuksia, mutta ei seuraavan mutkan takana vastaan tulevaa kuorma-autoa.
8.7.2014
 |
Apu

Neljä nuorta sai viikonloppuna surmansa Toholammilla rajussa ulosajossa. Vanhin kuolleista oli 21-vuotias, nuorin vasta ripille päässyt. Onnettomuus järkyttää ympäri Suomen, vaikka uhrit eivät olleet tuttuja. Syynä turmaan oli ainakin osaksi ylinopeus.

Liikenteessä autot ja niiden kuskit muuttuvat ihmisiksi vasta tragedioiden kautta. Muuten ajoneuvojen sisällä on törttöjä, urpoja, matelijoita, nöhveröitä, Audi-miehiä ja Lada-kuskeja. Keskisormi nousee herkästi torvensoiton kera ihmisille, joita ei kehtaa kasvotusten edes puhutella.

Taannoin netissä julkaistiin video, jossa autoilija ohittaa 30-tonnisen rekan ja jää jarruttelemaan tämän eteen. Raivo tai halu kiusata sokaisee kuljettajan niin, ettei liikenneturvallisuudella ole väliä.

Kukaan ei varmasti haluaisi satuttaa tai aiheuttaa pysyvää vahinkoa vieraallekaan lapselle, mutta 120 kilometriä tunnissa kulkevan auton eteen voi kyllä kiilata mielenosoituksellisesti ilman vilkkua, vaikka sekä oman että ohitettavan auton takapenkki olisi täynnä turvaistuimissaan istuvia pilttejä.

Ihminen pelkää syöpää, sotaa ja lento-onnettomuuksia, mutta ei seuraavan mutkan takana vastaan tulevaa kuorma-autoa.

Toholammilla surraan, kuten parin sadan muun liikenteen uhrin perheessä vuosittain. Parhaiten suruun voi ottaa osaa muistamalla uhreja hetkellä, jolloin tien päällä harkitsee riskin ottamista, arvioi sen uhkia ja saavutettua etua.

Kommentoi »