Apu

Avun pääkirjoitus: Holhotkaa meitä! - Korona sai kansan pyytämään määräyksiä ylhäältä

Avun pääkirjoitus: Holhotkaa meitä! - Korona sai kansan pyytämään määräyksiä ylhäältä
Päätoimittaja Marja Aarnipuro pohtii, miksi nyt halutaan virallinen suositus tai määräys maskien käytöstä.
Julkaistu: 8.8.2020

Muistatteko, kun ahdistuimme siitä, että valtio holhoaa liikaa kansalaisiaan? Puhuimme sääntö-Suomesta ja häpesimme kärkisijoitustamme Euroopan pahimpien holhousvaltioiden listalla.

Nyt on toinen ääni kellossa. Korona teki meistä pelokkaita ja laittoi meidät huutamaan kuorossa: ”Antakaa meille maskipakko tai vähintään virallinen suositus!” Eipä äkkiä tule mieleen toista kansaa, joka yhtä kiihkeästi olisi vaatinut ylhäältä annettuja määräyksiä.

Vakavasti puhuen monen organisaation on helpompi järjestää toimintaansa virallisen suosituksen pohjalta. Maskisuositus lisää myös turvallisuuden tunnetta, vaikka kansalaisia ei tähänkään asti ole mikään estänyt käyttämästä hengityssuojainta. Paitsi ehkä raha.

On aiheellista kysyä, kuka maksaa vähävaraisten maskit. Kannattaa muistaa, että keskuudessamme elää ihmisiä, jotka joutuvat arjessaan valitsemaan jopa ruoan ja lääkkeiden ostamisen välillä. Nyt valmistellaankin epidemiakorvausta tai toimeentulotuen lisää maskikustannusten kattamiseksi. Hyvä niin.

Maskien käyttö lisääntyy varmasti. Myös etätyö lisääntyy siihen soveltuvilla aloilla, vaikka soraääniäkin kuuluu. Jotkut epäilevät, että työntekijät laiskottelevat, kun eivät ole pomon valvovan silmän alla. Kokemus ja tutkimuksetkin todistavat, että ihmiset hoitavat hommansa vastuullisesti. Kun etätyön määrä on mitoitettu oikein, on yhdentekevää, koska ja missä se tehdään.

Marja Aarnipuro, Päätoimittaja

2 kommenttia