Pääkirjoitus: He olivat ihmisiä
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: He olivat ihmisiä
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Pariisissa ei ollut kyse sananvapaudesta vaan raaoista murhista ja terroriteoista."
12.1.2015
 |
Apu

Pariisin terrori-iskujen jälkeen on syytä kaivaa esille YK:n yleismaailmallinen ihmisoikeusjulistus, johon Suomikin on sitoutunut. Julistus määrittelee sananvapauden näin:

”Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen; tähän sisältyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.”

Satiirilehti Charlie Hebdon tekijöillä oli täysi oikeus julkaista pilapiirroksiaan. On aivan toinen asia, olivatko piirrokset hyviä ja miten tarpeellista niitä oli julkaista. Ihmistä ei saa tappaa, vaikka hän kuinka loukkaisi toisen näkemystä.

Pariisissa ei ollut kyse sananvapaudesta vaan raaoista murhista ja terroriteoista. Siellä tapettiin ihmisiä. Terroriteoissa saattoi olla kyse kahden ääri-islamistisen järjestön valtataistelusta. Terroristit halusivat saada julkisuutta ja levittää kauhua. Eurooppa on nyt sekaisin, joten  terroristit saavuttivat välitavoitteensa.

Mikään ei ole ohi. Uhkauksia satelee, ja sota terrorismia vastaan jatkuu. Hakkeriaktivistitkin ovat julistaneet oman sotansa Isisiä ja al-Qaidaa vastaan, sillä suuri osa ääri-islamilaisesta propagandasta leviää verkossa.

Kiihkoilijat eivät ole tavallisen muslimin asialla. Tragedian jälkimainingeista kärsivät eniten maltilliset muslimit, joita nyt syyllistetään. Kannattaa muistaa, että Pariisissa kuoli myös muslimipoliisi, joka yritti puolustaa kotimaataan ja demokraattista yhteiskuntaa. Meitä ihmisiä.

Kommentoi »