Pääkirjoitus: Hatunnosto
Puheenaiheet
Pääkirjoitus: Hatunnosto
Päätoimittaja Marja Aarnipuro: "Nyt on aika kehua Suomen hallitusta ja muita johtavia poliitikkoja siitä, että he saivat aikaiseksi parlamentaarisen sovun sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajavastuusta."
Julkaistu 17.11.2014
Apu

Silloin täytyy kehua, kun aihetta on. Tämä on hyvä ohje niin kotiin, työpaikalle kuin kaikkialle muuallekin. Eikä maksa mitään!

Nyt on aika kehua Suomen hallitusta ja muita johtavia poliitikkoja siitä, että he saivat aikaiseksi parlamentaarisen sovun sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajavastuusta. Kulissien takana käytiin tuskallisia vääntöjä, ja monet joutuivat joustamaan omista kannoistaan. Erityisen korkea hatunnosto on paikallaan sille, ettei ratkaisua lykätty yli vaalien hankaloittamaan seuraavia hallitusneuvotteluja ja viivyttämään sote-palvelujen kehittämistä.

Kuntapäättäjät ovat olleet huolissaan oman päätäntävaltansa murenemisesta, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy viidelle sote-alueelle. Päätöksenteko etääntyy kunnista jonkin verran. Koko uudistuksen ideahan on, että jatkossa kunnat eivät rakentele omia, yhteensovittamattomia systeemeitään, vaan asioita tehdään hallitummin yhdessä.

Muuten koko uudistusta ei voi toteuttaa.

Suomen perustuslaissa sanotaan, että julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut sekä edistettävä väestön terveyttä. Kun sote-ratkaisun yksityiskohtia nyt ruvetaan ratkomaan, päättäjien tulee pitää tämä kirkkaana mielessään.

Lähipalveluja, kuten terveyskeskuksia, vanhusten kotipalveluja tai sosiaalihuollon palveluja ei saa viedä pois ihmisten luota. Tätä me vallan vahtikoirat tulemme kyttäämään kuin haukat.

Kommentoi »