Apu

Pääkallokeli vaatii jatkuvasti uhreja - Tuula Haatainen joutui hiihtämään kuusi kilometriä murtuneella ranteella päästäkseen lääkäriinPääkallokeli vaatii jatkuvasti uhreja - Tuula Haatainen joutui hiihtämään kuusi kilometriä murtuneella ranteella päästäkseen lääkäriin

Edestakaisin pakkasesta suojasäähän sahaava keli on varsinkin Etelä-Suomessa aiheuttanut lukuisia liukastumisia. Eduskunnan toinen varapuhemies Tuula Haatainen on yksi ranteensa murtaneista uhreista.
Teksti Liisa Talvitie
Kuvat Selina Keränen

Eduskunnan toinen varapuhemies, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) tunnetaan aktiivisena liikunnan harrastajana, ja hän on tuttu näky Itä-Helsingin ulkoilureiteillä. Haatainen juoksee, pyöräilee ja hiihtää.

Taannoinen kaatumisonnettomuus tapahtui hiihtolenkillä.

- En kaatunut suksilla, vaan kävellessäni jäisessä mäessä murtomaamonoilla. Niiden pohja on liukas ja lensin ympäri täyden voltin. Maahan tömähtäessäni otin kiinni vasemmalla kädelläni.

Niin sinnikäs Haatainen oli, että hiihti vielä kotiin kuuden kilometrin matkan.

- Ehkä suksisauvan käsilenkki on niin tukeva, että se tuki kättäni. Murtumahan siinä sitten oli - kämmenselässä. Käteen jouduttiin laittamaan kipsi, hän kertoi Apu-lehden vierailessa Eduskuntatalossa keskiviikkona.

Haataisen kanssa samaan kuvaan asettui Avun toimittaja Liisa Talvitie, joka kaatui työmatkalla tiistaiaamuna Puotilan metroaseman kupeessa. Murtumakohta on sama kämmenselkä kuin Haataisella.

Ohjaaja Neil Hardwick laittoi eilen Facebookin videopostauksen, jossa jalankulkijat eivät pääse liukkaan ajoradan ylitse, vaan kaatuilevat sikin sokin. Hardwick kirjoitti, että tämän takia hän viettää talvensa Mallorcalla.

Näet videon alta tai tästä linkistä.

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta (38 prosenttia) kertoi joulukuussa liukastuneensa talvikeleillä. Kaatuneista 27 prosenttia kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena. Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään myös lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Yhden tai useamman päivän töistä tai koulusta joutui olemaan noin viisi prosenttia kaatuneista. Neljäsosa kertoi, ettei kaatumisesta ollut tullut seuraamuksia.

Liukkaisiin keleihin kannattaa varautua seuraavasti:

•Keskity kävelyyn. Jos huomio on askelluksen sijasta kännykässä, voi liukkaus yllättää pahasti.

•Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.

•Kiinnitä huomio kenkien valintaan. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.

•Käytä liukuesteitä liukkailla. Kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.

•Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

•Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.

•Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.

•Tiedosta, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Julkaistu: 22.3.2018