Ovatko puolukkapäivät nyt ohi, Kiminkinen?
Terveys ja hyvinvointi
Ovatko puolukkapäivät nyt ohi, Kiminkinen?
Ovatko vaihdevuodet alkaneet vai miksi kuukautiset jäivät pois? Elämäntilanteessa, kropassa tai painossa ei ole muutoksia, ei mitään stressiä tai muuta, mikä ­selittäisi tilanteen. Raskauden mahdollisuutta ei ole.
22.9.2017
 |
Apu

Olen 44-vuotias, pituuteni on 172 senttiä ja paino 122 kiloa. Painoni on ollut kauan yli 100 kilon. Viiniä tahtoo kulua liikaa. Olen synnyttänyt kolme lasta. Kaikki ovat IVF-hoitojen  tuloksena syntyneitä, täys-imetettyjä ja terveitä. Ras­kaudet ovat sujuneet hyvin. Hormonihoitojen aikana lääkäri kommentoi, että ne antavat osviittaa tulevista vaihdevuosioireista ja niiden vaikeusasteesta. Minulla ei ole havaittavia oireita. Olen kärsinyt liikahikoilusta, joka on peritty isältä. Lapsettomuushoitoihin oli syynä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Synnytysten jälkeen kuukautiskierto palasi ja hieman lyheni, mutta nyt viimeiset kuukautiset alkoivat 28. maaliskuuta. Vuoto ei siis ole alkanut puoleen vuoteen! Elämäntilanteessa, kropassa tai painossa ei ole muutoksia, ei mitään stressiä tai muuta, mikä ­selittäisi tilanteen. Raskauden mahdollisuutta ei ole. Ovatko vaihdevuodet alkaneet vai miksi kuukautiset jäivät pois? Aikaisemmin näin pitkää taukoa ei ole ollut. ­Ennen kaikkea: onko tämä normaali olotila vai pitäisikö tässä mitata hormoneja tai aloittaa esimerkiksi ehkäisypillerit, jotta kuukautiset tulisivat säännöllisesti? Vai ovatko kuukautiset enää tässä ­iässä ylipäätään ”tarpeelliset”? Olen luopunut raskaushaaveista, mutta saanut käsityksen, että kuukautiset kuvastavat” elävää ja tervettä naiseutta” ja niiden olisi parempi jatkua kuin olla jatkumatta – olenko väärässä? Vai ollako vain tyytyväinen, että ”puolukkapäivät” ovat ohi? 

Normaaliuden rajat ovat levällään kuin huolimattoman halot liiterissä. Urani aikana potilaitteni menopaussi on vaihdellut 34 ja 60 ikävuoden välillä. Mikä menopaussi? Naapurin isännällä oli lapsuudessani sellainen, kun hänen puolisonsa piilotti kengät, ettei hän päässyt kavereidensa kanssa Seurahuoneelle. Tässä menopaussilla tarkoitetaan naisen vihonviimeisiä kuukautisia.  Tapauksessasi muutama selvitys on tarpeen. Raskauden todennäköisyys on Sinulla olematon, mutta on toki tarpeellista sulkea pois. Tapana on määrittää myös kilpirauhasen toiminta. Kauppalistaan kuuluu prolaktiinin (maitohormoni) tarkistaminen. Aivolisäkkeen yleisin häiriö on prolaktiinin liikatuotanto, johon liittyy naisilla kuukautishäiriöitä ja maidon eritystä ja miehillä erektiohäiriöitä ja haluttomuutta. Monet psyyken lääkkeet voivat lisätä prolaktiinin erittymistä. Syynä voi olla myös aivolisäkkeen kasvain, jonka solut tuottavat prolaktiinia. Ratkaisevaa on follikkelia stimuloivan hormonin (FSH) tutkiminen. Kun hormoneita mitataan, verikoe on syytä ottaa aamulla, mieluiten ennen kello kymmentä, niiden vaihtelevan vuorokausierityksen vuoksi. Jos kortisolia määritetään, se on parasta tehdä tunnin kuluessa heräämisestä (potilaan – tapauksessasi sitä ei nyt tarvita).  Kun munasarjojen estrogeenieritys piiputtaa, alkaa aivolisäke piiskata niitä lisäämällä FSH:n tuotantoa. Sama ilmiö todetaan kilpirauhasen tapauksessa, jolloin aivolisäke puskee tyreotropiinia (TSH). Munasarjojen vajaatoiminnassa FSH on korkea. Taso yli 30 IU/l on luotettava merkki menopaussista. Siirtymisvaihe on kuitenkin sellainen, että FSH voi vielä vaihdella, joten jonkin aikaa tilannetta on syytä seurata ja ottaa FSH vaikka pari kertaa kuukauden välein.  Näillä pääset hyvin alkuun. Lääkärissä on syytä piipahtaa. Tietänet, että munasarjojen monirakkulatautiin liittyy myöhemmällä iällä suurentunut sokeri- ja verenpainetaudin vaara, joten ole niiden suhteen varuillasi. Myös kuukautishäiriöt ovat tyypillisiä, joskin ne usein lientyvät iässäsi, mutta menopaussin ei pitäisi aikaistua (varmistin ­asian gynekologilta). Liikkua kannattaa ja laihduttaa. Nautitun viinin määrää pitää tarkkailla. Jos FSH antaa aihetta, voidaan koettaa vuotojen palauttamista keltarauhashormonilla.  Mikäli menopaussista on todella kysymys, on iässäsi syytä harkita estrogeenikorvaushoitoa. Hormonikierukka ja estrogeenilaastari olisi tässä kova setti. Voi tosin olla, että vuotosi ovat jo palanneet.

Kommentoi »