Millaisia muistoja suomalaisilla on maaseudusta? – Nyt ne halutaan talteen – Näin osallistut
Puheenaiheet
Millaisia muistoja suomalaisilla on maaseudusta? – Nyt ne halutaan talteen – Näin osallistut
Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa halutaan selvittää, miten maalaisnuoruus on muuttunut 1940-luvulta nykypäivään.
Julkaistu 13.1.2021
Apu

Onko sinulla muistoja lapsuudesta tai nuoruudesta maaseudulla? Jos sellaisia sattuu olemaan, tutkijat ovat kiinnostuneita kuulemaan niistä. Suomen maatalousmuseo Sarka ja Oulun yliopiston tutkimushanke Maalaisnuoruuden sukupolvet keräävät nyt yhteistyössä maaseutuun liittyviä muistoja, kokemuksia ja tarinoita.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa halutaan selvittää, miten maalaisnuoruus on muuttunut 1940-luvulta nykypäivään. Samalla selvitellään, mitä maaseutu merkitsee ihmisille eri elämänvaiheissa.

Tutkijoiden mukaan tutkimukseen voi osallistua kuka tahansa, joka haluaa tarinansa kertoa. Hankkeessa toivotaan kertomuksia paitsi maalla asuvilta ja maalta poismuuttaneilta ja sinne palanneilta, myös niiltä kaupunkilaisilta, joiden kokemus maaseudusta rajoittuu maalle tehtyihin vierailuihin.

Toivomme, että saamme runsaan aineiston, joka avaa henkilökohtaisen näkökulman maaseutuelämään Suomessa 1900–2000-luvuilla. Erityisen kiinnostuneita olemme siitä, mitä maaseutu sinulle merkitsee tänä päivänä, tutkimushankkeen verkkosivulla sanotaan.

Osallistujilta kysytään muun muassa sitä, millainen heidän yhteytensä maaseutuun on ollut ja miten he ovat maalla aikaansa viettäneet. Tutkijoita kiinnostavat myös ihmisten näkemykset maaseudun muutoksesta: onko oma suhtautuminen maaseutuun muuttunut, entä maaseudun sukupuoliroolit?

Tutkimuksessa kysytään myös, millaisena kansalaiset näkevät maaseudun tulevaisuuden ja millaisen maaseudun nämä haluaisivat jälkipolville säilyttää.

Maaseutumuistojen keruuseen pääsee mukaan osallistumalla haastatteluun tai kirjoittamalla oman tarinan ja lähettämällä sen tutkijoille. Myös valokuvia kerätään, kunhan niissä on mukana tiedot aiheesta, ajasta ja paikasta.

Osallistua saa nimellään tai nimettömänä.

Muistojen keruu jatkuu heinäkuun 2021 loppuun. Lisätietoa osoitteessa sarka.fi/minun-maaseutuni.

Kommentoi »