Apu

Oululla menee nyt lujaa: Ensin Blind Channelin Euroviisu-räjäytys – Nyt valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026

Oululla menee nyt lujaa: Ensin Blind Channelin Euroviisu-räjäytys – Nyt valinta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026
Oulu 2026-hankkeen projektipäällikkö Heli Metsäpellon mukaan korona-aika on nostanut kulttuurin merkitystä ja arvostusta entisestään.
Julkaistu: 8.6.2021

Oulu on ollut tänä vuonna ajankohtaisempi kuin aikoihin. Ensin oululainen Blind Channel edusti Suomea Euroviisuissa. Nyt Oulu valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

Oululaiset lähtivät juhlimaan voittoa torille ja Rotuaarille eli Oulun ydinkeskustan pääkadulle.

Kilpailussa oli Suomesta mukana myös Savonlinna ja Tampere. Valmistautuminen kilpailuun aloitettiin Oulussa jo neljä vuotta sitten, kun kaupunginhallitus teki päätöksen lähteä kisaamaan tittelistä.

Kilpailu vaati valtavaa panostusta jokaiselta kaupungilta. Siksi voitto maistui oululaisista niin makealta.

– Uutinen voitosta otettiin vastaan todella iloisin mielin. Onnitteluja on satanut Suomesta ja ulkomailta, Oulu 2026 -hankkeen projektipäällikkö Heli Metsäpelto kertoo.

"Olemme joutuneet olemaan pitkään pois taiteen ääreltä. Se on auttanut ihmisiä huomaamaan, kuinka tärkeitä ja merkityksellisiä taiteet ja kulttuuri ovat."
– Heli Metsäpelto –

Kulttuuripääkaupunkivuoden kattoteemana on kulttuuri-ilmastonmuutos. Ajatuksena on nostaa sekä kulttuuria, joka lähtee ruohonjuuritasoilta eli oululaisten omaehtoisesta tekemisestä että tuoda esiin vakiintuneet taidealat.

– Jos pitää lyhyesti kuvailla, niin monipuolisuus kuvastaa tulevaa ohjelmaa.

Koronan jälkeinen aika tulee

Vuonna 2026 eletään toivottavasti jo koronan jälkeistä aikaa. Silloin taidetapahtumiin on mahdollista mennä paikalle fyysisesti.

Metsäpellon mielestä korona-aika on nostanut kulttuurin merkitystä ja arvostusta entisestään.

– Olemme joutuneet olemaan pitkään pois taiteen ääreltä. Se on auttanut ihmisiä huomaamaan, kuinka tärkeitä ja merkityksellisiä taiteet ja kulttuuri ovat.

Aiemmin suomalaisista kaupungeista kulttuuripääkaupunkeja ovat olleet Turku vuonna 2011 ja Helsinki vuonna 2000. Yksi tai useampi kaupunki on valittu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodesta 1985 lähtien.

Euroopan kulttuuripääkaupunki on yksi EU:n menestyneimpiä kulttuurialan toimia. Sen seurauksena kulttuurin merkitys kaupunkien kehityksessä vahvistuu.

Oulusta tulee vuonna 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä slovakialaisen kaupungin kanssa, jota ei ole vielä valittu.

Kommentoi »