Apu

Ota työkaverin juominen vakavasti

Ota työkaverin juominen vakavasti
"Alkoholisti ei laske ketään itsensä ja pullon väliin. Hän valehtelee kaikille, myös itselleen."
Julkaistu: 23.10.2014

Työelämässä on 300 000 ongelmaansa salaavaa, juovaa alkoholistia. Kouluttaja ja alkoholiasioiden kokemusasiantuntija Juha Voutilainen oli yksi heistä, kunnes raitistui.

Juova alkoholisti ei Voutilaisen mukaan luota terveydenhoitohenkilökuntaan. Työterveyshuoltoon tarvittaisiin hänen mukaansa lisää kokemusasiantuntijoita – ihmisiä, jotka ovat itse käyneet läpi saman ja raitistuneet.

– Alkoholisti ei laske ketään itsensä ja pullon väliin. Hän valehtelee kaikille, myös itselleen, ja kieltää tilanteen. 

Voutilainen tekee hoitoonsuostutteluja, jotka onnistuessaan päätyvät hoitoprosessin alkamiseen. Kokemusasiantuntija tietää, miten riippuvuussairaus vaikuttaa käyttäytymiseen. Hän voi kertoa itsestään ja tarjota vertaisnäkökulman. 

Miksi työkaverin juomiseen on niin hankala puuttua?

– Meillä alkoholismi on edelleen tabu, ja sitä pidetään henkilökohtaisena asiana. Pelätään myös, että työkaveri suuttuu. Kun runsas alkoholinkäyttö näkyy työpaikalla, on se luultavasti ollut ongelma kotona lähes kymmenen vuotta.

Asian puheeksiotto tyynesti ja päättäväisesti on parasta, mitä lähiyhteisö tai työkaverit voivat tehdä. Hoitoonohjausjärjestelmä velvoittaa myös työnantajaa toimimaan. Alkoholistille ensimmäinen askel pysyvään elämänmuutokseen on hoitoon suostuminen.   

Alkoholisyyt ovat olleet vuosia työikäisten yleisimpiä kuolemansyitä sekä miehillä että naisilla.

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »