Ota influenssarokotus itsesi ja lähimmäistesi vuoksi
Terveys ja hyvinvointi
Ota influenssarokotus itsesi ja lähimmäistesi vuoksi
Kenen vuoksi rokote otetaan? Oman terveyden vuoksi tietenkin. Mutta moni suomalainen päätyy ottamaan influenssarokotteen myös suojellakseen lähimmäistään.
Julkaistu 5.10.2017
Apu

Influenssarokotus otetaan oman terveyden vuoksi. Moni suomalainen päätyy ottamaan influenssarokotteen myös suojellakseen lähimmäistään. Asia selviää lääkeyritys ­Sanofi Pasteurin teettämästä kyselystä.

Lähimmäisen suojeleminen omalla rokottautumisella lisäsi kahdella vastaajalla kolmesta rokottautumishalukkuutta. Riskiryhmäläisen, kuten pienten lasten, raskaana olevien, yli 65-vuotiaiden tai perussairauksista kärsivien, kuuluminen lähipiiriin niin ikään lisäsi rokottautumisinnokkuutta.

Rokotteiden kehittyminen kattavammaksi lisäsi rokotusinnokkuutta myös niillä, jotka suhtautuvat rokotuksiin yleensä kielteisesti. 20 prosenttia vastaajista oli niin vakuuttunut vahvemmasta rokotteesta, että olisi valmis kustantamaan sen itse. 

Influenssa kiusaa vuosittain noin 5–15 ­prosenttia aikuisista ja jopa 30 prosenttia ­lapsista. Se voi olla perusterveille vaaraton, mutta riskiryhmille kohtalokas ja aiheuttaa vakavia jälkitauteja. Viime vuonna käytetyn rokotteen suoja oli epätavallisen heikko, sillä iäkkäistä vain joka viides ja pikkulapsista ­kaksi viidestä sai suojan.

Yleensä kausi-influenssan rokotus kannattaa ottaa viimeistään marraskuussa. Vaikka epidemia olisi jo alkanut, on rokotteen ottaminen silti paikallaan. Suojan kehittyminen ­kestää kaksi viikkoa. Riskiryhmät saavat ­rokotteen ilmaiseksi edellisvuosien tapaan. Kyselyn 1 004 vastaajasta hieman yli kolmannes oli ottanut influenssarokotteen vuonna 2016. Yleisintä rokotuksen ottaminen oli yli 65 vuotta täyttäneiden keskuudessa, sillä ­heistä peräti 62 prosenttia oli rokottautunut.

Lähteet: Sanofi Pasteur, Terveyskirjasto

Teksti Noora Takamäki, kuva Fotolia

Kommentoi »