Apu

Ostokielto lopettaa myynnin


Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on tehnyt mullistavan havainnon hoidettuaan vuoden ja viisi kuukautta valtiovarainministerin tehtäviä.

Vihreät rajoittaisivat kaikkien vaaleilla valittavien poliitikkojen kaudet kolmeen. Tarkoitus on kohentaa demokratiaa ja estää harvainvaltaa.

Ongelmaan on parempikin ratkaisu. Muun muassa Ruotsissa on seksin myynti sallittua, mutta ostaminen ei.

Saman periaatteen mukaisesti poliitikko voisi kaupitella itseään kuinka monissa vaaleissa tahansa, mutta häntä saisi äänestää enintään kolmissa perättäisissä vaaleissa. Kysynnän puute lopettaisi ajan oloon koko poliitikkokaupan.

Vihreät ovat myös sitä mieltä, ettei ministeri voisi toimia kansanedustajana eikä kuulua kunnanvaltuustoon. Ministerillä ei siten saisi olla mitään kautta kansan antamaa valtakirjaa.

Tämäkin edistäisi kansanvaltaa.

Kolmen kauden rajaus pudottaisi eduskunnasta kokeneimmat kansanedustajat, jotka ovat lähes poikkeuksetta myös poliitikkoja parhaasta päästä.

Sellaisia poliitikkoja ovat muun muassa Jyrki Katainen (kok), Mari Kiviniemi (kesk), Erkki Tuomioja (sd), Tuija Brax (vihr), Martti Korhonen (vas) ja Timo Soini (ps).

Demokratia vahvistuisi, kun heidän tilalleen tulisi kokemattomia ja epäpäteviä.

Vihreät esittävät äänioikeutta 16 vuotta täyttäneille. Kansanvalta vahvistuisi ja poliitikkojen kierto nopeutuisi vielä enemmän, jos äänioikeutettuja olisivat vain alle 16-vuotiaat.

Sitä vanhemmat ovat jo niin urautuneita, että saattavat äänestää useissa vaaleissa yksiä ja samoja ehdokkaita ja puolueita.

Rautaa bittirajalle

Puolustusvoimat haluaa itselleen oikeuden soluttautua salaa ja väärällä nimellä tietoverkkoihin. Nyt vain poliisilla on oikeus tähän niin sanottuun peitetoimintaan, ja sekin on tiukasti säädelty.

Puolustusvoimia kiinnostavat varsinkin internetin keskustelupalstat. Monilla niistä on meno äitynyt kieltämättä niin villiksi, ettei sitä taideta saada aisoihin ilman kenttäarmeijan sekä ilma- ja merivoimien raskasta kalustoa eikä ilman täyttä liikekannallepanoa.

”Olen taistellut monilla keskustelufoorumeilla, mutta missään en ole nähnyt vertaisianne nettisotureita”, toteaa marsalkka C. G. E. Bittenheim päiväkäskyssään.

Kun ei rahat riitä

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on tehnyt mullistavan havainnon hoidettuaan vuoden ja viisi kuukautta valtiovarainministerin tehtäviä: rahat eivät riitä kaikkien yhteiskunnallisten epäkohtien korjaamiseen.

Kaikki liikenevä on laitettava kasvun ja työllisyyden parantamiseen, on ministerin johtopäätös.

Julkisen talouden velkaantuminen on Urpilaisen mielestä käännettävä laskuun jo tällä vaalikaudella. Tämäkin on uusi johtopäätös. Tähän asti velkaantumista on yritetty taittaa ottamalla lisää velkaa.

Monen mielestä hallituksen olisi tehtävä jotain kasvun ja työllisyyden eteen jo nyt, eikä lykättävä kaikkea kevään kehysriiheen.

Riihestä on kaikesta päätellen tulossa ratkaisuja, esimerkiksi verohelpotuksia yrityksille, joissa hallituksen vasemmalla laidalla on nielemistä. Urpilainen valmistelee omaa väkeään siihen.

Sdp päättää, vaihtaako se osan ministereistään vasta kehysriihen jälkeen.

Näin ne ministerit, jotka eivät hyväksy kipeitä talousratkaisuja, voidaan panna kiertoon.

Viidennen kauden kansanedustaja Tuija Brax on vihreiden pätevimpiä poliitikkoja. Hän olisi jo museossa, jos kolmen kauden rajoitus olisi voimassa. Jarno Mela / Lehtikuva

Heittolaukauksia:

1) Yhdet haluavat kieltää oston, toiset myynnin, kolmannet harjoittamisen työajalla ja virka-autossa.

2) Kuntarakenne tiivistyy. Varakkaat Kauniainen ja Muurame yhtyvät uudeksi Kaunamen kunnaksi.

3) Lisäaika ei Kreikkaa auta. Aikaa köyhällä aina on, vain rahasta on pulaa.

4) Kaamos alkoi Utsjoella viime maanantaina, Suomen taloudessa viime vuosikymmenellä.

5) Puolustusvoimat ampuu kaikilla jalkaväen kevyillä tietoverkkoaseilla.

6) Vaarallinen alue ulottuu sektorille, jonka vasen raja on Suomi24, oikea Hommaforum.

Julkaistu: 28.11.2012