Tuulilasi

Ostaisitko puolalaisen sähköauton? - tältä se tulee näyttämään

Ostaisitko puolalaisen sähköauton? - tältä se tulee näyttämään
Puolan valtion omistama ElectroMobility Poland on julkistanut prototyypit valmistamistaan täyssähköisistä Izera SUV:ista ja Izera hatchbackista. Niillä tähdätään edullisten sähköautojen massamarkkinoille.
Julkaistu: 12.11.2020
Autot on tarkoitus lanseerata vuonna 2023.
Puolalainen PZL Sedziszow alkoi valmistaa sähköautojen akkuja kaksi vuotta sitten ja se uskoo valtion yli miljardin euron satsauksen näihin kahteen malliin houkuttelevan myös ulkomaisia asiakkaita heille.
”Vain uusi teknologia voi piristää maamme autoteollisuutta. Jos autonvalmistajat huomaavat, että myös Puolasta tulee sopivia ja luotettavia sähköauton komponenttien valmistajia, he lähtevät varmasti helpommin perustamaan tehtaitaan myös tänne”, sanoo PZL Sedziszowin omistaja Adam Sikorski Reutersille.
Auton osien valmistus kattaa 11% maan teollisuustuotannosta ja 4% Puolan kansantaloudesta. Se on selkeästi vähemmän kuin Slovakiassa, Unkarissa ja Tshekissä, missä autoteollisuus kattaa yli kolmanneksen maiden teollisuustuotannosta.
Puolan valtio uskoo kuitenkin, että siirtyminen polttomoottoriautoista sähköautoihin luo heille edun kiriä eron kiinni.
”Uskon, että puolalaiset ottaisivat ikioman sähköautobrändin vahvasti omakseen. Jos tämä auto menestyy, se tulee varmasti vahvistamaan maamme komponenttivalmistajien mainetta kansainvälisesti. Uskon, että meillä on tässä mainio mahdollisuus”, sanoo Puolan ympäristöministeri Michal Kurtyka.
Saksalaisen Deutsche Wellen mukaan ElectroMobility Poland on lähestynyt Volkswagenia heidän MEB-sähköautoalustansa suhteen. He ovat olleet yhteydessä myös Toyotaan ja Hyundaihin niiden sähköautoteknologiasta.
Izera-prototyyppien tyylisuunnittelusta on vastannut italialainen Torino Design.
8 kommenttia