Tuulilasi

Osta keltainen tai oranssi auto – säilyttää arvonsa paremminOsta keltainen tai oranssi auto – säilyttää arvonsa paremmin

Yhdysvaltalainen käytettyjen autojen nettisivusto iSeeCars.com on tehnyt tutkimuksen, jossa on selvitetty autojen värien vaikutusta jälleenmyyntiarvoon.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Opel

Värin valitseminen autoon ei helppo päätös, sillä paremman näköinen auto ei ole fiksuin autoa myytäessä. Käytettyjen autojen nettisivusto iSeeCars.com on kerännyt tilastot yli 20 miljoonasta autosta.

Analyysin yllättävin anti oli se, että vähemmän suositut värit menettävät arvonsa hitaammin kuin suositut värit, kertoo Autoblog. Viiden vuoden aikana keltaiset autot menettävät arvostansa 26,2 prosenttia, mutta mustat autot jopa 34,4 prosenttia. Arvokkaimmissa automalleissa ero voi olla jopa tuhansia euroja tänä ajanjaksona.

Esimerkiksi uutena 40 000 euroa maksava auto keltaisen värisenä menettää arvostaan viidessä vuodessa 10 480 euroa. Samanlaisen mustan auton arvo putoaisi samassa ajassa 13 760 euroa.

iSeeCars.com:n puheenjohtaja arvelee, että tutkimustulos selittyy keltaisen värin harvinaisuudella. Keltaiset autot ovat yleensä hienompia kuin perinteisemmin väritetyt autot. Tutkimuksen mukaan tulos pysyy kuitenkin samana automallista huolimatta.

Erikoisemman värin valitseminen ei siis pitäisi vaikuttaa auton hintaan negatiivisesti. Vastaako tutkimuksen tulos suomalaisen autonostajan käyttäytymistä, on taas aivan toisenlainen kysymys.  Olemme yleensä täällä pohjolassa melko konservatiivisia autonostajia.

Lista parhaiten ja heikoiten arvonsa säilyttävistä autoista viidessä vuodessa:

Keltainen: 26,2 %

Oranssi: 27,6 %

Vihreä: 31,3 %

Harmaa: 34,2 %

Musta: 34,4 %

Keskiarvo: 33,6 %

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 23.6.2014