Tuulilasi

Osta auto netistä – kahden viikon palautusoikeus


Iso-Britanniassa uusi laki mahdollistaa netissä ostetun auton palauttamisen 14 vuorokauden aikana, jos menopeli ei tyydytä.
Kuvat All Over Press

Auton voi palauttaa ilman mitään syytä, sanoo uusi kuluttajansuojalaki, joka koskee kaikkia netistä ostettuja tuotteita.

”BMW:llä on jo oma digitaalinen kauppapaikkansa, Opel/Vauxhall on tekemässä omaansa Saksassa. Tuskin yksikään autonvalmistaja jättää jatkossa tarttumatta nettikaupan mahdollisuuteen”, sanoo Sophus3:n nettikaupan analyytikko Marcus Hodginson Auto Expressille.

Jo nyt eräät yksityiset nettikauppaa tekevät autofirmat sisällyttävät 14 päivän palautusoikeuden tuotteisiinsa.

”14 päivän palautusoikeus alkaa sitä seuraavana päivänä, kun tuote on saapunut kuluttajalle. Kaupan voi perua ja silloin saa takaisin täysimääräisenä maksetut rahat ja kuljetuskustannukset. Asiakas on kuitenkin tänä aikana vastuussa mahdollisista vahingoista tai tuotteen arvon alentumisesta”, kertoo kuluttaja-asioihin erikoistunut lakimies Joanne Lezemore.

”On siis muistettava, että jos kahden viikon aikana ajaa hurjan määrän maileja autolla, sen arvon voidaan katsoa alentuneen.”

Auto Expressin mukaan online-myyjät tulevat asettamaan ensimmäiselle kahdelle viikolle noin 160 kilometrin rajan, minkä jälkeen he katsovat auton arvon alentuneen. Myyjien tulee kuitenkin olla rehellisiä ja kertoa kahden viikon ”koeajan” säännöt erityisen tarkasti.

”Jos niin ei tapahdu, pitenee asiakkaan palautusoikeus 12 kuukauteen, eikä myyjällä ole tämän jälkeen oikeutta periä korvauksia”, Lezemore sanoo.

Julkaistu: 20.10.2017