Tuulilasi

Oslon kaupunki teki radikaalin liikkeen − kielsi toistaiseksi dieseleillä ajon kaupungissa

1

Norjan pääkaupungissa Oslossa on kielletty 17.1. alkaen ajelu yksityisillä dieselautoilla korkeiden ilmansaastepitoisuuksien takia.
Teksti Max Lange
Kuvat Pudelek

Kielto on toistaiseksi voimassa, kunnes Oslon ilmanlaatu paranee nykyisestä. Norjan ilmatieteenlaitoksen mukaan tuuli yltyy Oslossa vasta 19. päivä tammikuuta, joten kielto poistunee vasta silloin, kertoo NRK.

Kielto on voimassa päiväsaikaan 06.00−22.00. Kielto ei kuitenkaan koske raskasta kalustoa tai julkista liikennettä, joka hoidetaan pääasiassa dieselkäyttöisillä ajoneuvoilla.

Jos kaupungissa ajelee kieltopäivinä luvatta dieselautolla, voi kuljettajalle langettaa 1 500 kruunun eli noin 165 euron sakot. Poikkeuksena kuitenkin ovat ladattavat dieselhybridit sekä autot, jotka ovat matkalla laivalle Oslon satamaan.

Kielto on voimassa koko Oslon kunnan alueen tieverkolla lukuun ottamatta tärkeimpiä pääväyliä. Norja on tunnettu erittäin voimakkaasta sähköautoilun ja vaihtoehtoisten voimanlähteiden tukemisesta. Oslon kaupunki on myös esittänyt dieselautojen kieltämisen kokonaan vuoteen 2025 mennessä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 17.1.2017