Apu

Oscar-voittajaelokuvat valtaavat suomalaiset teatterilavat – klassikoita kolmessa eri kaupungissa


Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa turvaudutaan kesällä ja syksyllä näytelmiin, joiden elokuvaversiot ovat voittaneet parhaan elokuvan Oscarin.
Kuvat Harri Hinkka, Tampereen Teatteri, Ryhmäteatteri

Suomenlinnan kesäteatterin lavalla Helsingissä pyörähtää 4. kesäkuuta käyntiin Ryhmäteatterin tuottama Yksi lensi yli käenpesän. Teksti on tuttu Dale Wassermanin näytelmäsovitus, jota on esitetty ympäri maailman vuodesta 1963 asti. Suurelle yleisölle tunnetuin käännös Ken Keseyn romaanista, joka näytelmänkin pohjana toimii, on kuitenkin juuri huhtikuussa edesmenneen Miloš Formanin ohjaama elokuvaversio vuodelta 1975.

Yksi lensi yli käenpesän on säilyttänyt ajankohtaisuutensa, sillä teksti käsittelee auktoriteettia ja vallankäytön oikeutusta. Teemat ovat ikuisia, ja ne ehkä jopa korostuvat nykyaikana, kun yhteiskunnan valtarakenteet päätyvät kansa syyniin toistuvasti mediassa – niin sosiaalisessa kuin perinteisessäkin.

Elokuva poimi Oscar-gaalassa muitakin pystejä parhaan elokuvan tunnustuksen lisäksi. Päänäyttelijät Jack Nicholson ja Louise Fletcher saivat omansa kumpikin. Suomenlinnan lavalla rooleissa nähdään Robin Svartström ja Minna Suuronen. Ohjauksesta vastaa Juha Kukkonen.

Oscar-paraati jatkuu syksyllä Tampereella

Suomen teatterikentän vallannut trendi jatkaa syksyllä Tampereen Teatterin päänäyttämöllä, kun Barry Levinsonin ohjaamana vuoden 1988 parhaan elokuvan Oscarin pokannut Sademies saapuu kaupunkiin. Toisin kuin Yksi lensi yli käenpesän, Sademies on alun perin kirjoitettu nimenomaan elokuvaksi ja Dan Gordonin myöhempi näytelmäsovitus saa nyt Suomen ensi-iltansa.

Dustin Hoffman ja Tom Cruise jättivät pysyvän muistijäljen yleisöön elokuvan erilaisina veljeksinä. Syksyllä saman vaikutuksen yrittävät Tampereella saada aikaan Risto Korhonen ja Lari Halme. Korhonen on Tampereen Teatterin kokenut vakionäyttelijä, ja Halme tunnetaan lukuisten ympäri Suomea ulottuvien teatteritöidensä lisäksi muun muassa Uusi päivä -televisiosarjasta. Näytelmä saa ensi-iltansa 7. syyskuuta.

Risto Korhonen ja Lari Halme näyttelevät Sademiehen pääroolit. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri.

Lahdessa panostetaan kaksin verroin

Lahden kaupunginteatteri lähtee Oscar-muotiin mukaan kahdella eri näytelmällä. Laulava Von Trappin perhe ottaa haltuunsa Juhani-näyttämön syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen, kun legendaarisen musikaalikaksikon Richard Rodgersin ja Oscar Hammerstein II:n tehtailema Sound of Music saa jälleen uuden ensi-illan.

Samalla näyttämöllä kokeillaan lisäksi toista, hieman harvinaisempaa Oscar-klassikkoa. David Rogersin näytelmäsovitus elokuvasta Puhallus nähdään ensimmäistä kertaa pohjoismaalaisella teatterilavalla 6. lokakuuta alkaen. George Roy Hillin vuonna 1973 ohjaamassa alkuperäisessä elokuvassa katsojia viihdytti tehokaksikko Paul Newman ja Robert Redford. Huijarikomedia on parhaan elokuvan Oscarin voittajaksi merkillinen tapaus, sillä elokuva ei ratsastanut poliittisella agendalla eikä yrittänyt viiltää katsojien sydämiä suureleisellä melodraamalla. Puhallus on täysin rehellinen viihde-elokuva ja harvinaisen loistava sellainen. Ohjaaja Tommi Kainulaisella on Lahdessa vaativa työ päästä samanlaisiin lopputuloksiin. Mikäli ei ole elokuvaa nähnyt, ja aikoo katsoa näytelmän, on parempi, ettei ota tarinasta liikaa selvää etukäteen, sillä luvassa on niitä kuuluisia käänteitä.

Julkaistu: 18.5.2018