Apu

Osaisinpa venäjääOsaisinpa venäjää

Marja Aarnipuro: "Minua harmitti, että en ole koskaan tullut opetelleeksi venäjää. Helsingistä löytyisi nykyään runsaasti keskustelukumppaneita."
Teksti Marja Aarnipuro

Amulenkillä vastaan käveli kiinanpalatsikoiraa taluttava nainen. Oma koirani kiinnostui. Dominoivat terrieriurokset rähisevät muille uroksille, joten kysyin varoiksi naiselta, oliko hänen talutettavansa tyttö vai poika. Nainen kohautteli olkapäitään. Yritin englanniksi. "Ne znáju", hän vastasi, "en ymmärrä".

Siinä me sitten seisoimme vaivaantuneina ja tuppisuina, kun koirat tutustuivat toisiinsa. Minua harmitti, että en ole koskaan tullut opetelleeksi venäjää. Helsingistä löytyisi nykyään runsaasti keskustelukumppaneita.

Päättelin muuten, että pekingeesin täytyi olla tyttö, sillä 14-vuotias Osku piti vetää väkisin liikkeelle.

Seuraavalla aamulenkillä vastaan tuli koululuokka. Letkan viimeisenä käveli opettaja oppilaan kanssa. "Tuo korkea on puu ja matalampi pensas." Menossa oli selvästi suomen kielen tunti. Venäläispoika kertoi opettajalle kaveristaan. Ope kuunteli kiinnostuneena ja korjaili vaivihkaa sanamuotoja.

James Nikander alias Musta Barbaari räppää stadin slangilla, että "nyt on sävyy ja kaikki veljii". Somalialaistaustainen Husu eli Mohamed Abdirahim Hussein ja iranilaistaustainen koomikko Ali Jahangiri provosoivat ja nauraa räkättävät Yle Puheella maahanmuuttajanäkökulmasta. Pian Suomi alkaa taas menestyä myös urheilussa. Urheilijoiden nimien lausumisesta vain tulee vähän vaikeampaa.

Riemunkirjava maailma on jo täällä, ja me olemme osa sitä.

Julkaistu: 17.9.2013