Pandemia toi Suomeen osaajapulan – Ulkomaalainen työntekijä voi saada erityisasiantuntijan oleskeluluvan vain jos palkka on riittävän kova
Puheenaiheet
Pandemia toi Suomeen osaajapulan – Ulkomaalainen työntekijä voi saada erityisasiantuntijan oleskeluluvan vain jos palkka on riittävän kova
Ulkomaiset työntekijät palkataan etänä, mutta Suomeen on vaikea päästä.
Julkaistu 9.2.2021
Apu

Pandemian tuomat matkustusrajoitukset vaikeuttavat myös koulutetun työvoiman pääsyä Suomeen. Esimerkiksi ohjelmistoalan ammattilaisia on viisumi- ja oleskelulupa-asioiden hoitamisen hitauden takia jäänyt lähtömaahan odottamaan Suomeen pääsyä.

Osaajia tarvitaan koko ajan enemmän, sillä ohjelmistoala kasvaa. Esimerkiksi pelialan yrityksiin etsitään jatkuvasti kokeneita pelinkehittäjiä Suomen lisäksi ulkomailta.

– Talossamme on 23 kansallisuutta. Tavoitteenamme on, että kaikki työntekijät tulevat töihin Suomeen, sanoo John Nylund peliyritys Next Gamesilta. Hän on Talent Aquisition Manager ja vastaa 120 työntekijää työllistävän yrityksen uusien työntekijöiden palkkaamisesta.

Rekrytointi on mutkistunut, kun oleskelulupahakemuksia on ollut hidasta saada vireille koronarajoitusten takia. Jotkut yritykset ovat palkanneet valitun työntekijän ensin freelance-sopimuksella ja työluvan vahvistuttua tehneet varsinaisen työsopimuksen.

Kun aiemmin Next Games saattoi maksaa mahdollisen työntekijän tutustumismatkan Suomeen ja yrityksen toimistolle, sitä ei nyt karanteenisäännösten ja matkustusrajoitusten takia tehdä. Kaikki rekrytoinnit ulkomailta tehdään etänä. Hakijan saattaa etähaastatella aiempaa useampi henkilö.

– Haastattelut ovat kahdensuuntaisia keskusteluja. Ammattilainen voi niiden aikana miettiä, onko kyseessä työpaikka ja yritys, johon haluaa tulla, kuvaa Nylund.

3 000 euron kuukausipalkka ja korkeakoulututkinto

EU-alueen ulkopuolelta tulevat it-alan työntekijät työskentelevät Suomessa yleensä erityisasiantuntijan oleskeluluvalla. Lupa edellyttää vähintään 3 000 euron kuukausipalkkaa sekä yleensä myös korkeakoulututkintoa. Siihen ei kuulu saatavuusharkintaa, kuten työntekijän oleskelulupaan useilla aloilla.

Vuonna 2020 erityisasiantuntijoiden hakemusten määrä puolittui edellisvuoteen verrattuna. Kun vuonna 2019 hakemuksia jätettiin 1 791, vuonna 2020 niitä jätettiin 853.

Koodia tarvitaan yhä useampaan laitteeseen, ja ohjelmistoalalle ennustetaan kovaa kasvua vuonna 2021. Ohjelmisto- ja e-business ry:n lokakuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan yli puolet ohjelmistoalan yrityksistä kasvattaa henkilöstöään seuraavan puolen vuoden aikana. Toimialan liikevaihto on lähes 15 miljardia.

Eniten erityisasiantuntijoiden oleskelulupia on haettu ja myönnetty intialaisille jo usean vuoden ajan.

– Koronan takia hakemuksia on ollut vaikea saada vireille, sanoo tulosalueen johtaja Marja Toivonen Maahanmuuttovirastosta.

Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen oleskeluluvasta sen jälkeen, kun hakija on tunnistautunut Suomen maahantuloasioita hoitavassa edustustossa ulkomailla. Suomi keskeytti valtaosan viisumi- ja oleskelulupahakemusten vastaanotosta maaliskuun puolivälissä 2020, mutta osa edustustoista palasi palvelemaan asiakkaita kesäkuussa.

Tästä on kyse

Kovassa kasvussa oleva ohjelmistoala pyörii Suomessakin myös ulkomaalaisten osaajien voimin. Pandemiarajoitusten vuoksi uusilla työntekijöillä on ollut vaikeuksia päästä aloittamaan töitään Suomessa.

Kommentoi »