Ortopedi Mikko Manninen: Taltuta niveltulehdus
Terveys ja hyvinvointi
Ortopedi Mikko Manninen: Taltuta niveltulehdus
Nivel voi tulehtua siinä missä muutkin elimet. Äkisti alkanut kipu voi johtua bakteerin tai viruksen aiheuttamasta tulehduksesta. Hitaasti alkaneet oireet, erityisesti turvotus ja jäykkyys, voivat viitata nivelreumaan.
Julkaistu 22.12.2017
Apu

Nivelkivut voivat johtua monesta syystä. Milloin on kiire lähteä lääkäriin, ortopedi Mikko Manninen? 

– Nivelen kipu, jäykkyys ja turvotus voivat viitata monenlaisiin sairauksiin. Oireiden äkillisyys ja rajuus ratkaisevat, tarvitaanko lääkärin apua nopeasti. Akuutissa bakteeritulehduksessa oireita on vain yhdessä nivelessä ja ne voivat kehittyä päivässä tai jopa muutamassa tunnissa. Nivel on turvonnut ja lämmin, ja potilaalla voi olla kuumetta. Tällöin on syytä mennä lääkäriin nopeasti. 

– Moniin ripulia aiheuttaviin bakteeritulehduksiin voi kuulua jälkitautina niin sanottuja reaktiivisia niveltulehduksia. Ne kuuluvat myös sukupuolitautien, kuten klamydian ja tippurin, oireisiin. Punkkien levittämä borreliabakteerikin voi aiheuttaa niveltulehduksen.

Virustauteihin voi liittyä jälkioireena nivelkipuja. Miten niihin pitää suhtautua?

– Nivelsärkyä voi esiintyä esimerkiksi parvorokon tai niin sanotun pogostantaudin yhteydessä. Oireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä. Ohimeneviä nivelkolotuksia voi tulla myös tavallisen flunssan yhteydessä.

Milloin oireet voivat viitata nivelreumaan, lastenreumatologi Johanna Kärki Kanta-Hämeen keskussairaalasta?

– Nivelreuman oireet alkavat usein hiipien sormista, päkiöistä tai ranteista, joskus myös muista nivelistä. Nivelet ovat kipeät ja turvonneet, ja aamuisin jäykkyys kestää yli tunnin eli pidempään kuin nivelrikkopotilailla. Yleisoireina on usein väsymystä, ruokahaluttomuutta ja lievää lämpöilyä. Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 2 000 suomalaista. Se on krooninen ja aggressiivinen sairaus. Niveltulehdusta jarruttava lääkitys pitäisi aloittaa varhain, ja siksi nopea diagnoosi on reumapotilaalle hyvin tärkeä.

– Reuman hoito aloitetaan yleensä niin sanottujen perinteisten reumalääkkeiden yhdistelmähoitona. Mikäli se ei tehoa riittävästi tai lääkkeiden siedossa on ongelmia, aloitetaan jokin biologisista reumalääkkeistä. Ne ovat hyvin tehokkaita, ja niiden avulla yhä useampi reumasairaus saadaan rauhoittumaan kokonaan. Biologisia reumalääkkeitä annetaan ihonalaispistoksina tai suonensisäisinä infuusioina. Reuman hoidon tavoitteena on sammuttaa niveltulehdus jopa jo ennen kuin nivelvaurioita kehittyy. 

Mihin muihin tauteihin voi liittyä niveloireita?

– Psoriaasiin liittyy toisinaan myös niveloireita. Se on tulehdussairaus, joka ilmenee erityisesti iholla. Selkärankareuma on oma tautinsa, ja siihen liittyy nimenomaan selkärangan jäykistymistä ja kipua. Niveloireita esiintyy myös keliakiassa ja tulehduksellisissa suolisto-

sairauksissa, kuten Crohnin taudissa ja haavaisessa paksusuolentulehduksessa. Kihti on tulehdussairaus, joka alkaa tyypillisesti ukkovarpaan tyvinivelen kovalla kivulla. 

– On myös niveloireita, joihin ei koskaan löydy varsinaista syytä. Kun tutkimusten avulla on suljettu pois varsinaiset nivelsairaudet, puhutaan toiminnallisista niveloireista. Fysioterapia auttaa niihin usein.

Teksti Leeni Peltonen, kuva Pertti Mulari

Lue myös:

Kommentoi »