
Syksy on kiireistä aikaa myös töissä. Moni uusi projekti pyörähtää käyntiin, ja kiire alkaa nostaa päätään.
Useimmat laistavat liian helposti lounaasta tai kahvitauosta. Säännöllinen ruokailu pitää aivot toiminnassa, eikä siitä missään nimessä kannata joustaa. Muista, että työt etenevät paremmin, kun aivotkin saavat ravintoa ja energiaa.
Jos kahvitaukojen pitäminen kiireisenä aikana tuntuu mahdottomalta, pidä mikrotaukoja. Ne ovat pikaisia pysähdyksiä, jotka kestävät muutamia minuutteja. Tällainen mikrotauko voi olla esimerkiksi pikainen juttutuokio työtoverin kanssa tai pieni kävely työpisteeltä toiselle. Voit myös sulkea silmät ja vetää muutaman kerran syvään henkeä.
Tällaiset mikrotauot ovat paikallaan varsinkin silloin, kun jokin työtehtävä ei etene. Huomion siirtäminen hetkeksi toisaalle voi tuoda ratkaisun pulmaan. Joskus saattaa auttaa sekin, että huomion kohteena on jokin toinen työtehtävä. Aina ei siis tarvitse pitää taukoa töistä kokonaan.
Kiire saattaa kuitenkin pureutua pääkoppaamme niin, että pienet paussitkin tuntuvat haastavilta. Siitä saattaa tulla hallitseva asia, jonka vuoksi unohdamme keskittyä tärkeisiin asioihin. Keskitymme työtehtävien sijaan kiireeseen: tällöin laatu voi kärsiä.
Kannattaa kiinnittää heti työpäivän alkajaisiksi huomio muutamaan asiaan, joissa työpäivän aikana haluaa onnistua. Mikrotaukojen aikana voimme miettiä, miten päivän mittaan näitä tavoitteita saavutamme.
Lähde: Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton www.yksielama.fi -sivusto
Teksti Noora Takamäki, kuva Johanna Kinnari