Apu

Opettajan karismaOpettajan karisma

Pääkirjoitus: "Perinteinen auktoriteetti on heikentymässä. Asiantuntija-opettajaa kunnoittavat lähinnä ne oppilaat, jotka todella haluavat oppia."
Teksti Marja Aarnipuro

Omista kouluajoista on vierähtänyt aikaa, joten päätin haastatella tytärtäni. Hänen yläasteajoistaan suuressa helsinkiläiskoulussa on vain muutama vuosi.

"Opettajat ovat yläasteella kovilla. Heikkoja kiusataan samalla tavalla kuin hiljaisia oppilailta. Hiirulaiset litistetään", kuului valistunut arvio.

Tytär vertasi opettajan ja oppilaan suhdetta ihmisen ja hevosen suhteeseen. Opettajan on otettava johtajuus aivan kuten hevosenhoitajankin, muuten on helvetti irti. 500-kiloiset hevoset tottelevat pienten tyttöjen pieniä eleitä, kunhan ne tehdään johtajan varmuudella.

Koulujen työrauhaa tutkineen professori Timo Saloviidan mukaan auktoriteettia on neljänlaista: pakkovaltaan, traditioon, asiantuntijuuteen ja karismaan perustuvaa. Pakkovallalla opettaja saa luokan kuriin, mutta häntä totellaan vain pelon vuoksi. Perinteinen auktoriteetti on heikentymässä. Asiantuntija-opettajaa kunnoittavat lähinnä ne oppilaat, jotka todella haluavat oppia.

Karismaattinen arvovalta on Saloviidan mukaan auktoriteetin korkein muoto. Karismaattista opettajaa kunnioitetaan. Hänellä on varaa olla mukava ihminen, mutta hän ei mielistele oppilaita, vaan määrittelee rajat.

Tyttären koulussa oli tällainen erityisopettaja: oppilaiden puolella, mutta tiesi silti asemansa. Häntä toteltiin ja arvostettiin. Saattoi hän huutaakin, mutta ei käydä käsiksi. Hevospiireissäkin sanotaan: "Kun taito loppuu, voima tulee tilalle." Siitä ei hyvä seuraa.

Julkaistu: 23.4.2013