Tuulilasi

Opelilta yksilitrainen turbo – ensimmäisenä Adamin pellin alle


Opel esittelee Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa uuden 1-litraisen suorasuihkutuksella varustellun bensakoneen.

Kevytmetallinen moottori tuottaa enemmän vääntöä ja tehoa kuin vapaasti hengittävä 1,6-litrainen kone. 115 hevosvoimaa (85 kW) kehittävän moottorin julkistuksen yhteydessä Opel esittelee myös uuden kuusivaihteisen vaihteiston. 37 kilon painoinen vaihteisto on lähes kolmanneksen nykyisiä kevyempi.

Uusi litran kone istutetaan ensimmäisenä Opel Adamiin vuoden 2014 aikana.

Yhtiön mukaan uuden moottorin käyntiominaisuudet on saatettu uudelle tasolle, koska moottorista haluttiin poistaa kolmisylinterisille moottoreille tyypilliset epämiellyttävät ominaisuudet. Uuden moottorin ääni, värinät ja käynti ovatkin vähäisempiä kuin monissa nelisylinterisissä voimanlähteissä, yhtiö vakuuttaa.

Tulokseen on päästy toteuttamalla sylinterilohko korkeapaineella tehdyllä alumiinivalulla ja irrottamalla korkeapaineisen polttoaineensuihkutuksen putkisto sekä suuttimet sylinterikannesta, ettei niiden toiminta aiheuta värinöitä. Lisäksi tasapainoakseli on asennettu öljypohjaan. Ketjukäyttöinen akseli on yhtiön mukaan hiljainen ja toimiessaan samalla nopeudella kampiakselin kanssa vastakkaiseen suuntaan se poistaa kolmisylinteriselle moottorille tyypilliset värinät.

Uusi moottori tarjoaa Opelin mukaan kuljettajan käyttöön enemmän vääntömomenttia koko käyntinopeusalueella kuin vapaasti hengittävä 1,6-litrainen kone. Esimerkiksi käyntinopeudella 1 800 r/min ero on 30 prosenttia. Lisäksi polttoaineenkulutus on yhtiön mukaan yli 20 prosenttia pienempi.

12-venttiilinen yksilitrainen turbo on ensimmäinen Opelin kolmi- ja nelisylinterisistä moduulimoottoreista. Opelin samaan teknologiaan perustuva tuleva bensiinimoottorien perhe kattaa iskutilavuudet 1,0 litrasta 1,4 litraan. 

Julkaistu: 12.8.2013