Tuulilasi

Opelilta jännä pikkukarkki


Fiat 500:n ja Mini Cooperin apajille tähtäävä Opel Adam ei pyri valloittamaan markkinoita nostalgialla.
Kuvat Opel

Adam on Opelin mukaan suunnattu trendikkäille kaupunkilaisille, jotka haluavat autonsa ilmaisevan heidän omaa yksilöllistä tyyliä. Samansuuntaisia toteamuksia on kuultu vuosien varrella muidenkin suusta, mutta Adam todella nostaa auton personoinnin uudelle tasolle.

Syy, miksi Opel haluaa tunkeutua muodikkaiden pikkuautojen maailmaan on simppeli. A- ja B-segmentin autojen kysyntä on kasvanut isompien luokkien kustannuksella jo pidemmän aikaa, ja trendin uskotaan jatkuvan samansuuntaisena. Kaupungistuminen kutistaa yksilön elintilaa yhä enemmän, joten autojenkin on sopeuduttava tähän tilanteeseen.

Opelilla on pullat hyvin uunissa pikkuautojensa suhteen. Huhtikuussa Suomeen saapuvan Adamin lisäksi saksalaisvalmistajan repertuaarista löytyy Agila (ei Suomeen), Corsa, Meriva ja tuoreimpana tulokkaana kompakti katumaasturi Mokka.

Opelin voimakas panostus pieniin kokoluokkiin on järkevää, sillä viime vuodet ovat osoittaneet kylmästi, ettei saksalaismerkki kykene nousemaan voimakkaasta tappiokierteestään pelkästään Astran, Corsan ja Insignian avulla. Rajujen säästötoimien lisäksi kurssin oikaisuun tarvitaan lisää myyntivolyymiä, jota A- ja B-segmentti näyttäisi tällä hetkellä tarjoavan.

Adam on täysin uusi malli valmistajansa valikoimassa eikä perustu mihinkään olemassa olevaan Opel-malliin.

Ensityyppien perusteella Adamin rahkeet riittävät Fiat 500:n haastamiseen. Adamin menestyksen kannalta suurimman haasteen heittää kuitenkin vallitseva taloustilanne. Jean Philippe Kempfin mukaan Adamin päämarkkina-alueeksi kaavailtiin alun perin Italiaa ja muita pikkuautoille suosiollisia Etelä-Euroopan maita. Eurokriisin takia nämä markkinat eivät vedä entiseen malliin, joten nyt suurimmat menestystoiveet on heitetty Saksan kivikovien kotimarkkinoiden suuntaan.

Julkaistu: 5.12.2012