Tuulilasi

Opel sai puhtaat paperit päästöepäilyistäOpel sai puhtaat paperit päästöepäilyistä

Bild am Sonntag -lehden mukaan Saksan liikenneministeriö on hyväksynyt Opelin uuden dieselmoottorin, vaikka siinä epäiltiin aluksi olevan päästömanipulointiohjelmisto.
Teksti Max Lange

Saksan liikenneministeriö oli ottanut Opelin luupin alle jo toukokuussa tänä vuonna. Opel oli tuolloin myöntänyt, että uudessa Zafirassa on ohjelmisto, joka sulkee dieselmoottorin typpioksidien puhdistusjärjestelmän tietyissä tilanteissa suojellakseen moottoria.

KBA eli Saksan liikenneministeriö halusikin tutkia, onko Opelin ohjelmisto laillinen. Lähtökohtaisesti ajon aikana moottorin päästöjä manipuloiva ohjelmisto on laiton, mutta moottoria suojellakseen tietyissä tilanteissa sellaisen laitteen käyttäminen on laillista.

Opelin dieselmoottorin aiemmassa versiossa oli hyvin kapea ikkuna, jolloin puhdistusjärjestelmät olivat oikeasti käytössä. Typenoksidin puhdistusjärjestelmä kytkeytyi pois käytöstä, kun nopeus oli 145 km/h tai suurempi sekä 17–33 celsiusasteen ulkopuolella.

Opel on onnistunut KBA:n tietojen mukaan tuntuvasti suurentamaan ikkunaa, ja näin ollen vähentämään ajon aikana syntyviä typpioksidipäästöjä. Lämpötilaikkunaa saatiin kasvatettua -8 asteesta jopa 50 asteeseen. Samoin 145 km/h raja poistui Opelin järjestelmästä.

KBA on VW:n päästöskandaalin jälkeen ryhtynyt tekemään aiempaa tarkempia tarkastuksia uusille automalleille, jotta ne saavat tyyppihyväksynnän. KBA:n hyväksyntä tarkoittaa, että uudessa Zafirassa ja Insigniassa nähtävä 2-litrainen dieselmoottori on hyväksytty käyttöön koko EU:n alueella.

Lähde: Bild.de

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 1.8.2016