Tuulilasi

Opel on nyt virallisesti siirtynyt GM:ltä PSA:lle − tuleeko Opelista ranskalainen automerkki?Opel on nyt virallisesti siirtynyt GM:ltä PSA:lle − tuleeko Opelista ranskalainen automerkki?

PSA ja GM ovat saaneet päätettyä Opelin kaupan tiistaina 1.8.2017. Mitä tämä tarkoittaa nyt saksalaistaustaiselle Opelille?
Teksti Max Lange
Kuvat PSA

Opelilla kääntyi tänään iso sivu sen historiassa, sillä merkki oli kuulunut GM:ään peräti vuodesta 1929. Opel ehti kuulua yhdysvaltalaisjättiin siis huimat 88 vuotta! Viime vuodet eivät kuitenkaan olleet Opelille niin auvoisia, ja yritys ei ole tehnyt voittoa GM:lle 2000-luvulla lainkaan. Syyt merkin myymiselle olivat siis melko selvät.

Opelilla oli kuitenkin vahva asema GM:n sisällä, ja saksalaisilla oli paljon erinomaista insinööriosaamista, jota hyödynnettiin myös konsernin muissa tuotteissa. Aika näyttää, kuinka vahva Opelista tule ranskalaisomistuksessa. Pessimistisimmissä arvioissa Opelin ei anneta pitää omaa tuotekehitys- ja valmistuspaikkaa Rüsselsheimissa, vaan nämä toiminnot siirrettäisiin Ranskaan.

Varmaa on joka tapauksessa, että PSA yrittää saada Opelin taas voitolliseksi. Tämä kerrotaan myös PSA:n ja Opelin tiedotteessa. Alkuvaiheessa Opelin johtoportaan rakenteesta yritetään tehdä huomattavasti nykyistä kevyempi. Samalla hyötyjä aiotaan hakea PSA-konsernin valtaavasta koosta, jolla komponenttien hintaa voidaan tuoda alaspäin. Myös tuotekehitys ja tutkimuskuluja jaetaan Peugeotin, Citroënin ja Opelin kesken jatkossa.

PSA:n tavoite on, että Opelista tulisi kannattava automerkki vuoteen 2020 mennessä. Jos asiat tehdään oikein, se voi olla hyvinkin mahdollista.

Tuulilasin toimituksen konsensus Opelin siirtymisestä ranskalaisomistukseen on, että toivottavasti Opelista ei tule liian ranskalainen automerkki. Opelin viimeiset uudet automallit, kuten Astra ja Insignia ovat molemmat erittäin onnistuneita autoja, joiden perusominaisuudet ovat kunnossa. Pelkona on, että Opelin malleihin lisätään ranskalaisia kommervenkkeja, kuten pientä rattia ja omituisia käyttöliittymiä.

Uudesta Opel Insigniasta tulee myös mielenkiintoinen malli PSA-varjon alla, sillä se perustuu täysin GM:n tekniikkaan. Mallin elinkaari tulee olemaan noin 7−8 vuotta, joten PSA joutuu valmistamaan ainakin vielä 2024 GM-tekniikkaan perustuvia autoja. Tuore pieni crossover Crossland X ja sen isompi sisar Grandland X perustuvat molemmat kuitenkin jo PSA:n palikoihin, joten nämä mallit istuvat Opelin ja PSA:n kuvioihin Astraa ja Insigniaa paremmin.

Toisaalta, jos PSA antaa Opelille vapaat kädet kehittää omannäköisiä autoja, voi Opelista tulla Eurooppaan vielä uusi menestystarina.

Julkaistu: 1.8.2017