Tuulilasi

Opel Ampera-e sähköauto jäämässä Euroopassa harvinaisuudeksi − tänä vuonna vain satoja autojaOpel Ampera-e sähköauto jäämässä Euroopassa harvinaisuudeksi − tänä vuonna vain satoja autoja

Opelin odotetun sähköauton Ampera-e:n ensimmäisten eurooppalaisten asiakasluovutusten on tarkoitus tapahtua tässä kuussa Norjassa. Silti moni norjalainenkin jäänee ilman autoa.
Teksti Max Lange
Kuvat Opel

Ampera-e:n tuotantomäärät ovat jäämässä tuntuvasti odotettua alhaisemmiksi. Norja on tällä hetkellä johtava sähköautoilumaa Euroopassa, ja Ampera-e:n kysyntä on ollut vuonomaassa hurjaa − peräti 4 000 ihmistä on GM:n tietojen mukaan ennakkovarannut Ampera-e:n.

Nyt on kuitenkin paljastunut, että vain muutama sata onnekasta saavat Ampera-e:n tänä vuonna, eikä tuotantoa aiota kasvattaa kovinkaan paljon ensin vuodellekaan, kertoo Electrek. Jos norjalaiset laittavat nyt Ampera-e:n tilaukseen, saavat he autonsa ilmeisesti aikaisintaan 2019.

Sama laulua lauletaan ilmeisesti myös muissa Euroopan maissa, joissa Ampera-e:n myynti on tänä vuonna tarkoitus aloittaa. Myös Saksa, Hollanti ja Sveitsi ovat saamassa kukin vain muutama sata autoa per vuosi.

Myös rapakon takana Chverolet Boltin luovutusmäärät ovat alkuvuonna olleet varsin alhaisia. Ampera-e on käytännössä sama auto kuin Bolt Yhdysvalloissa. Eri raporttien mukaan Boltin ja Ampera-e:n tuotantomääräksi vuosittain on kaavailtu vain 30 000 autoa, vaikka kysyntä tuntuisi olevan tätä suurempaakin.

Bolt ja Ampera-e on suunniteltu alun alkaenkin vain erilaisia päästömääräyksiä täyttäväksi ekoautoksi, minkä takia sen tuotantomääriä ei ole ollut tarkoituskaan pitää suurina. Viimeaikaisten tietojen mukaan jokainen Bolt ja Ampera-e tekee tappiota, jonka takia autoa ei haluta myydä suuria määriä.

Euroopassa kuviota mutkistanee myös PSA-kuvio. GM myi Opelin äskettäin ranskalaiselle PSA:lle, mutta Ampera-e perustuu pitkälti GM:n osaamiseen ja tekniikkaan. On hyvin ymmärrettävää GM:n kannalta, että tappiota tekevää autoa ei haluta myydä hirveästi eri autonvalmistajan nimissä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 8.5.2017