Kööpenhamina: Hauskimmat kohteet juuri nyt – Baarit, hotellit, arkkitehtuuri, design ja Michelin-smørrebrødit
Kaupunkiloma
Kööpenhamina: Hauskimmat kohteet juuri nyt – Baarit, hotellit, arkkitehtuuri, design ja Michelin-smørrebrødit
Tanskan pääkaupunki tarjoaa tyyliä ja leppoisaa tunnelmaa. Mondo esittelee sen hauskimmat kohteet juuri nyt.

Syö smörrebrödejä

Olisi synti vierailla Kööpenhaminassa nauttimatta smørrebrødiä eli päällystettyä voileipää. Kymmenisen vuotta sitten kaupungin keittiö­mestarit alkoivat kehittää hienostuneita versioita tästä klassikosta, ja nyt parhaat paikat ovat päässeet jo Michelin-­oppaaseen.

Yksi niistä on kodikas pikku­ravintola Selma (Rømersgade 20), joka sai ravintola­raamatulta Bib Gourmand -maininnan hyvästä hinta-­laatusuhteesta. Osa listan herkuista muistuttaa leivän päältä tarjottavaa ravintola-­annosta, kuten grillatuilla juuri­sellerin siivuilla ja herkku­tatilla päällystetty versio (noin 20 euroa).

Perinteisempää linjaa edustaa ravintola Møntergade (Møntergade 19), jossa on valkoiset pöytäliinat, lounastavia bisnesmiehiä ja piripintaan kaadetut snapsilasit. Nauti vaikkapa klassinen smørre­brød currysilakalla (noin 17 euroa) tai paahtopaistilla ja remoulade­kastikkeella (noin 20 euroa).

Tasokkaiden leipien edellä­kävijä on keittiömestari Adam Aamann, joka pyörittää kaupungissa useampaa ravintolaa (aamanns.dk). Yksi Aamannin bravuureista on peruna­siivuilla päällystetty leipä (noin 13 euroa), johon savustettu majoneesi tuo herkullisen maun.

Ihmettele arkkitehtuuria

Kööpenhamina on Unescon arkkitehtuuripääkaupunki vuonna 2023. Nyt on siis hyvä hetki rakennus­kierrokselle.

Erityisen kuvauksellinen kohde on Axel Towers huvipuisto Tivolin vieressä (Axeltorv 2). Moderni toimisto­rakennus koostuu toisiinsa yhdistyvistä pyöristä torneista, ja niiden juurelta katsottuna koko talo näyttää aaltoilevan villisti.

Kööpenhaminan vastine Helsingin Oodille on kuninkaallisen kirjaston lisärakennus Den Sorte Diamant eli ”musta timantti” (Søren Kierkegaards Pl. 1). Kirjaston lisäksi siellä on muun muassa konserttisali, taide­galleria ja kirjakauppa. Ihaile kiiltävää graniittista julkisivua ja nouse kuudennen kerroksen sillalle katselemaan korkeaa aulaa.

Tanskan merkittävin nyky­arkkitehti on Bjarke Ingels. Hänen toimistonsa töihin lukeutuu esi­merkiksi neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Copenhill (Vindmøllevej 6). Jätteenpoltto­laitoksen kalteva katto toimii laskettelu­rinteenä, ja sen sivulla on 85 metriä korkea kiipeily­seinä.

Löydä uusi alue

Kööpenhamina kasvaa vauhdilla. Muutoksen alla on muun muassa Carlsberg-panimon entisen tehtaan ympärille rakentuva Carlsberg Byen, jonne pääsee keskustasta lähijunalla.

Historiallisten rakennusten lomaan on noussut uusia kerrostaloja, mutta myös viheralueisiin on kiinnitetty huomiota. Käymisen arvoinen on J. C. Jacobsens Have, kävynheiton päässä juna-asemalta. Puisto oli aikoinaan panimon omistajan yksityispuutarha, ja osa kasveista on säilynyt 1800-luvulta asti.

Rentoutushetken tarjoaa pari vuotta sitten avattu AIRE Ancient Baths -kylpylä (Ny Carlsberg Vej 101). Tiiliholvien alla toimii orientaalista henkeä huokuva kylpykeskus, jossa kuljetaan lämpimästä altaasta toiseen. Varaa 90 minuutin elämys­paketti (100 euroa) etukäteen (beaire.com).

Ravintolatärppi alueelle on Kōnā (Bag Elefanterne 15), josta saa ramen-keittoja ja japanilaista pubiruokaa.

Tee designkierros

Tanska on muotoilun suurmaa, ja Kööpenhaminan designpuotien kiertelyyn voisi käyttää monta päivää. Frama Studio Store (Fredericia­gade 57) toimii vanhassa apteekissa, jonka ajan patinoimat hyllyt ovat hauska miljöö nykyajan sisustusesineille. Samassa tilassa on myös suosittu kahvila Apotek 57.

Hay-merkin lippulaiva­myymälä Hay House sijaitsee keskustan vilkkaalla shoppailu­alueella (Østergade 61). Kaunis kaksikerroksinen tila on täynnä värikästä tavaraa astioista sohva­tyynyihin.

Kolmas inspiroiva liike on Stilleben (Frederiksborggade 22). Täältä voi hankkia myös edullisia 10–20 euron hintaisia esineitä, kuten muistikirjoja ja keramiikkaa.

Hieno museokohde on Finn Juhls Hus (Vilvorde­vej 110). Finn Juhl oli tanskalaisen huonekalumuotoilun mestari, joka rakennutti 10 kilometrin päähän Kööpenhaminan keskustasta itselleen talon ja suunnitteli kaikki sen huonekalut. Paikka on ainut­laatuinen kokonaistaideteos, joka on auki yleisölle viikon­loppuisin. Samalta tontilta löytyy myös taide­museo Ordrupgaard.

25Hours Hotelin huoneissa riittää korkeutta ja värikkäitä yksityis­kohtia.

Yö hauskassa uutuushotellissa

Vuonna 2022 avattu 25hours Hotel Indre By (Pilestræde 65) yhdistää leikkisän tunnelman ja tasokkaan hotellielämyksen. Täältä löytyy muun muassa asiakkaiden yhteinen musiikkihuone, jossa voi kuunnella vinyyli­levyjä ja c-kasetteja. Respan vieressä taas on rakkaus­kirjeiden kirjoittamiseen tarkoitettuja kirjoituskoneita. Rakennuksessa oli aiemmin yliopisto, ja huoneiden seinillä on esi­merkiksi tähtitieteilijä Tyko Brahen muistiinpanoja. Yöpymiseen sisältyy ilmainen minibaari, ja ravintola Neni tarjoaa Lähi-idän keittiöstä inspiroituneen aamupalan. Sijanti keskustassa, Runde­tårnin näkö­tornin vieressä on mainio.

3 × maistele olutta

Brus

To Øl -pienpanimo toimii Nørrebron trendikkäässä kaupunginosassa (Guldbergsgade 29). Tuotantolaitoksen yhteydessä on myös panimon oma baari ja ravintola. Sisustus on vähäeleisen tyylikäs, ja hanassa on peräti 32 eri olutta, joista suurin osa on To Ølin omaa tuotantoa.

Warpigs

Mikkeller pyörittää Kødbyenin entisellä teurastamoalueella pienpanimoa ja baaria, joka satsaa oluen lisäksi savustettuihin texasilaisiin liharuokiin. Täällä rasva käryää ja hevimusiikki soi (Flæsketorvet 25-37).

Skaal

Kaupungin ytimessä (Kultorvet 11) sijaitseva rento olutbaari houkuttelee muitakin kuin pienpanimo­nörttejä. Valikoima on silti kohdillaan, sillä sen on kuratoinut tanskalainen olutguru Jens Ungstrup.

Warpigs tarjoaa pienpanimo-oluita ja ronskia syötävää.

Päivitetty 28.8.2023

Kommentoi »