Onnellinen loppu: Lasten kivittämä harmaahaikara toipui Korkeasaaressa ja vapautettiin – "Tapaus herättää varmasti keskustelua"
Puheenaiheet
Onnellinen loppu: Lasten kivittämä harmaahaikara toipui Korkeasaaressa ja vapautettiin – "Tapaus herättää varmasti keskustelua"
Poikajoukon pahoinpitelemä, nälkiintynyt harmaahaikara oli ennen pelastamistaan niin huonossa kunnossa, ettei se kyennyt lentämään.
1Kommenttia
Julkaistu 8.9.2022
Apu

Rääkätty harmaahaikara on nyt toipunut ja palautettu luontoon. Elokuussa Helsingin Sanomat kirjoitti Vantaan Kartanonkoskella tapahtuneesta eläinrääkkäystapauksesta, jossa lapset pahoinpitelivät heikkoon kuntoon joutunutta harmaahaikaraa.

”Joukko noin 10–12-vuotiaita poikia heitteli haikaraa kivillä ja löi sitä kepeillä. Yksi poika jopa sanoi aikovansa tappaa linnun. He olivat todella julmia”, silminnäkijä kertoi HS:lle päiväkausia jatkuneesta kohtelusta.

Eläin oli niin huonossa kunnossa, ettei se kyennyt lentämään. Onneksi linnusta ilmoitettiin eläinten pelastamiseen keskittyvään Facebook-ryhmään, jonka vapaaehtoiset ottivat sen kiinni ja toimittivat Korkeasaaren Villieläinsairaalaan.

Linnulle kävi onneksi lopulta hyvin. Korkeasaari tiedotti keskiviikkona 7. syyskuuta, että lintu on Villieläinsairaalassa viettämänsä kuukauden aikana toipunut lentokuntoon ja vapautettu luontoon.

Olkapäävamma

Kuraattori Ville Vepsäläinen Korkeasaaren Villieläinsairaalasta kertoo, että eläinlääkäri löysi linnusta vammoja olkapäässä.

– Linnut loukkaavat törmäillessään usein juuri olka-alueen. Se on todennäköisesti ollut venähdys tai vastaava, näkyviä tai selviä murtumia ei löytynyt.

Lintu ei lähtenyt isossa ulkotarhahäkissä kunnolla lentoon, kun sitä yritettiin lennättää.

– Se oli meillä sitten pidempään, ja kuukauden lepäiltyään pääsi onnellisesti takaisin luontoon.

Kesän pitäisi ravinnon puolesta olla hyvää aikaa harmaahaikaralle, joten loukkaantuminen selittää nälkiintymistä. Se oli saattanut olla vajaakuntoinen jo pidempään.

– Ei tiedetä, miten pitkään lintua oli kiusattu.

Talvi on harmaahaikaralle riski

Ilmaston lämpenemisen myötä harmaahaikara on aiempaa tutumpi näky Suomessa. Leutojen talvien myötä täällä talvehtivien yksilöiden määrä on myös kasvanut. Harmaahaikara pärjää kylmässäkin, kunhan vedet pysyvät avoinna. Sen ravintoa ovat muun muassa kalat ja kesäisin myös sammakot.

– Kovilla pakkasilla meille tulee tosi nälkiintyneitä yksilöitä. Talvehtija ottaa riskin – se välttää muuttomatkan, mutta jos tulee tiukat pakkaset, se on vaarassa menehtyä, kuraattori Ville Vepsäläinen sanoo.

Kannattaakin olla tarkkana, jos pakkasella näkee haikaran.

– Jos näyttää, ettei se liiku ja on nälkiintyneen oloinen, kannattaa pyrkiä saamaan se hoitoon tai soittaa lisäohjeita Villieläinsairaalasta.

Eläinrääkkäykseen pitää puuttua

Harmaahaikaralle kävi hyvin, mutta moni muu eläin kokee tuskaisan lopun ihmisten käsissä. Korkeasaaresta muistutetaan, että eläinrääkkäykseen puuttuminen on yhteinen asia.

"Tapaus herättää varmasti jälleen keskustelua lasten julmuudesta eläimiä kohtaan. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että tapa jolla aikuiset puhuvat eläimistä, vaikuttaa osaltaan lasten eläin- ja luontosuhteeseen. Puututhan tilanteeseen, jos näet että eläintä kohdellaan huonosti."

1 kommentti