Tuulilasi

Onko tämä autoilijoiden huonoimmin muistama sääntö? – "ainakin piittaamattomuus loistaa"


Uskallatko astua kaupungissa suojatielle lain sallimalla tavalla?
Teksti Niko Rinta
Kuvat Tuomas Kolehmainen

Liikenneviraston liikenteenohjauksen asiantuntija Per-Olof Linsén arvioi kolmisen viikkoa sitten suojatie-termiä Kotimaa24-lehdelle toteamalla, että suojatie-nimi luo jalankulkijalle väärän kuvan turvallisuudesta. Hänen mukaansa "suojatie ei tietenkään ole mitenkään onnistunut nimi, kun eihän se suojaa mistään".

Linsénin väite on täysin totta, mutta myös täysin turha. Sillä, mikä on suojatien nimitys, ei ole mitään merkitystä, jos mietitään liikenneturvallisuutta.

Suojatien muuttaminen esimerkiksi ylityspaikaksi tuskin muuttaa autoilijoiden käytöstä. Ratkaisu löytyy asennekasvatuksesta ja valistuksesta. Käytännöntoimena lähinnä hidastustöyssyt voisivat toimia niissä paikoissa, joissa liikennevaloille ei ole järkevää käyttöä.

Tämän osaltaan osoittaa myös Ilta-Sanomien esille nostama esimerkki Helsingin Urheilukadulta, jossa väärin pysäköity katumaasturi estää näkyvyyden, eivätkä kadulla ajavat autot pysähdy suojatien eteen.

Katsotaanpa kertauksen takia – ja Bemarikuskin mieliksi – mitä tieliikennelaissa sanotaan:

"27§ Pysäyttämistä ja pysäköimistä koskevat kiellot

Pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty

1) jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä ja pyörätien jatkeella sekä viiden metrin matkalla ennen suojatietä, risteävää pyörätietä tai pyörätien jatketta"

Selkeää tekstiä. Laki on myös yhtä selkeä ohiajavien osalta:

"32 § Kuljettajan suojatiesäännöt

…Jos ohitettava ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen tai peittää näkyvyyden suojatielle, sitä ei saa ohittaa pysähtymättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa."

Varsin hyvin toimivasta ajokoulutusjärjestelmästämme huolimatta yllä mainitut säännöt tuntuvat unohtuvan arjessa – tai ainakin kuljettajien piittaamattomuus loistaa kaukovaloja kirkkaampana.

Suojatiegiljotiineista tuskin eroon päästään, vaikka suojatielle uusi nimi annettaisiinkin. Sitä paitsi suojatie pysynee puhekielessä aina suojatienä. Samalla tavalla harva tekee eroa kiertoliittymän ja liikenneympyrän välille – kaikki ne rinkulat ovat kansankielessä liikenneympyröitä.

Kirjoittaja on Tuulilasi.fi:n tuottaja, joka myöntää myös itse tekevänsä liikenteessä virheitä. Twitter: @nikorinta

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 28.10.2013