
Akuutti suun infektio voi olla hampaan hermoon asti ulottuva reikä tai osittain puhjenneen viisaudenhampaan tulehdus. Nämä saattavat johtaa potilaat useiden vuorokausien tehohoitoon.
– Isojen sairaanhoitopiirien alueella joutuu vuosittain noin 50 potilasta tehohoitoon hammasperäisen infektion vuoksi. Koko maassa näitä potilaita on satoja, ja heistä muutama menehtyy, hammaslääkäri Marja Pöllänen sanoo.
Kroonistuessaan juurenpään tulehdukset, hampaiden kiinnityskudossairaudet, kuten ientulehdus ja parodontiitti, sekä suun limakalvojen tulehdukset lisäävät elimistön bakteerikuormaa ja saavat aikaan pitkäaikaisen tulehdusvasteen. Tämä puolestaan altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, diabetekselle ja reumalle.
Useammalla kuin joka toisella suomalaisaikuisella todetaan lieviä parodontiitin kudosmuutoksia ja vaikeita joka viidennellä.
Bakteerit voivat päästä tulehtuneesta kohdasta verenkierron kautta elimistöön ja muun muassa infektoida keinonivelen tai joutua hengitysteitä pitkin keuhkoihin. Laitoshoidossa olevien keuhkokuumeen riski kasvaa.
Hammaslääkärissä käydessä kannattaa pyytää lääkäriä mittaamaan ientaskut, jotta piilevä parodontiitti löytyisi ja tulehdus hoidettaisiin.
Ennaltaehkäisyyn tarvitaan hampaiden pesu aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistus kerran päivässä.
Teksti: Riitta Heimonen
Kuva: Shutterstock