Tuulilasi

Onko navigaattorissasi hirvivaroitusjärjestelmä?

Onko navigaattorissasi hirvivaroitusjärjestelmä?
Talven lähestyessä ja iltojen pimetessä hirvi- ja porokolareiden riski kasvaa. Volkswagenin Discover Media ja Discover Pro -navigaattoripaketteihin sisältyy aina myös V-Trafficin edistyksellinen hirvi- ja porovaroitusjärjestelmä. Koko maan kattava järjestelmä ennakoi ja ilmoittaa myös äkillisistä kelimuutoksista.
Julkaistu: 25.10.2017

Volkswagen-malleihin saatavat Discover Media ja Discover Pro navigaattorit sisältävät V-Trafficin hirvi ja porovaroitusjärjestelmän sekä ajankohtaiset kelitiedot, jotka antavat lisätietoa turvallisuuden lisäämiseksi. Järjestelmä kerää tietoja eri tahoilta ja Volkswagenin navigaattori näyttää selkeästi, milloin on syytä hidastaa nopeutta ja lisätä valppautta. 

Varoitusjärjestelmät toimivat koko valtakunnan alueella. Tiedot toimitetaan TMC-standardin (traffic message channel) mukaisena radiodatana, joten esimerkiksi paikallinen matkapuhelinverkon nopeus ei vaikuta palveluun.

Hirvivaroitukset suoraan navigaattoriin

V-Trafficin hirvivaroitusjärjestelmä on ollut käytössä noin vuoden ajan. Tiedot perustuvat ensisijaisesti hirvien ennustettaviin kulkureitteihin, joita täydennetään mm. kolariaineistotiedoilla viiden viime vuoden ajalta.

”Järjestelmän tavoitteena ei ole kertoa eksaktia tietoa, kuten että kolme hirveä kohta vasemmalla, vaan ilmoittaa, kun hirvikolaririski on erittäin korkea. Silloin on syytä vähentää nopeutta ja olla erityisen tarkkaavainen,” kertoo Matti Seimola V-Trafficiltä.

Järjestelmä huomioi myös hirviaidat, kellonajat sekä hirvenmetsästysajat. Tiedoissa on mukana myös metsästyskoirien pantatietoja sekä metsästäjien ilmoittamia reaaliaikaisia tietoja hirvien liikkeistä.

Vuoden aikana on lähetetty 15 000 varoitusta ja näissä mukana on ollut yli 200 online-ilmoitusta metsästäjiltä. Metsästäjiltä saatava tieto lisääntyy jatkuvasti ja online-tietoja hirvien ja metsästyskoirien liikkeistä saadaan koko ajan enemmän.

Porokello.fi-varoitukset navigaattoriin

Porokello on uusi Lapin ELY-keskuksen hallinnoima uniikki järjestelmä, jonka tavoitteena on puolittaa porokolareiden määrä vuoteen 2020 mennessä nykyisestä 4000 kolarista. V-Traffic on ollut mukana Porokellon kehityksessä alusta asti. ”Ammattiautoilijoille tarkoitetulla Porokello-sovelluksella on tuotettu yli 200 000 varoitusta vuodessa ja nämä kaikki näkyvät suoraan navigaattorissa”, Seimola kertoo.

Porokellon varoituksia tuottavat ammattiautoilijat: käytössä on noin tuhat laitetta, joilla on noin 1 800 käyttäjää. Varoituksia tuottavat esimerkiksi rekka-, linja-auto- ja ambulanssikuljettajat sekä poliisit yhtä nappia painamalla. Online-varoitus on voimassa tunnin kerrallaan. ”Järjestelmä toimii todella hyvin ja reilun vuoden aikana on vältetty jo noin 1200 porokolaria”, Seimola sanoo.

V-Traffic tuottaa Volkswagenin navigaattoreihin myös porokolareihin perustuvia varoituksia, joita hyödynnetään silloin kun Porokellon tuottamia varoituksia ei ole saatavilla. Nämä tiedot päivittyvät kahdesti vuorokaudessa.

Kelivaroitukset

V-Traffic tuottaa navigaattoriin tietoa myös nopeista kelimuutoksista. Järjestelmää alettiin kehittää Konginkankaan tuhoisan onnettomuuden jälkeen yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Vuoden aikana autoihin lähetetään yli 120 000 viestiä äkillisestä kelin muutoksesta. Viestejä lähetetään tieosuuksille, joilla on tunnin sisällä tapahtumassa jokin ajokeliin vaikuttava merkittävä muutos: varoitusten sisältönä ovat esimerkiksi tienpinnan jäätyminen, alijäähtynyt vesi tai lumisade.

Tiedot tuotetaan yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa ja niissä hyödynnetään tietoa sääasemilta, satelliiteista, historiatiedoista, ennusteista ja kelikameroista. Varoitus on voimassa aina tunnin kerrallaan tietyllä alueella.

Hirvi-, poro- ja kelivaroitusten lisäksi järjestelmä varoittaa myös mm. sivutuulesta ja tietöistä.

Discover Media ja Discover Pro -navigaattoreissa V-Traffic-liikennetiedot ja varoitukset aina mukana

VV-Auton maahantuomissa Volkswagenin Discover Media ja Discover Pro navigaattoreissa V-Traffic-liikennetiedot ja varoitukset ovat olleet vakiona jo vuodesta 2013 lähtien. UP!:ia lukuun ottamatta navigaattorit on saatavana kaikkiin Volkswagen-malleihin joko vakio tai lisävarusteena. Tiedot näkyvät tienumeroittain ja symbolein kartalla, ja ne saadaan esille navigaattorin Traffic-painikkeesta tai kosketusnäytön valikosta. Karttamateriaali päivittyy kaksi kertaa vuodessa, kesäkuussa ja marraskuussa. Volkswagenin verkkosivustolta löytyvät ohjeet, joilla kartat voi itse päivittää ilmaiseksi. Volkswagen-jälleenmyyjät auttavat tarvittaessa myös päivitysten tai laitteen tunnistamisen kanssa.

”Parhaan hyödyn järjestelmästä saa, kun syöttää kohteen navigaattoriin vaikka matka olisi tuttukin. Silloin järjestelmä tietää ilmoittaa, mitä matkan varrella on tulossa”, vinkkaa Volkswagen-henkilöautojen tuotepäällikkö Toni Nieminen.

(Lähde: Volkswagen Suomi)

Kommentoi »