Apu

Onko kahden peukalon taktiikka tuttu? – Näin nuoriso päihittää vanhempansa mennen tullen arkisessa asiassa

Onko kahden peukalon taktiikka tuttu? – Näin nuoriso päihittää vanhempansa mennen tullen arkisessa asiassa
Uusi tutkimus osoittaa, että kosketusnäyttöjen maailmassa kasvanut sukupolvi päihittää vanhempansa ylivoimaisesti mitä tulee kirjoittamisnopeuteen.
Kuvat Getty Images

Kirjoitustaito. 10–19-vuotiaat ­kirjoittavat kännykän kosketusnäytöllä kymmenen sanaa enemmän minuutissa kuin vanhempansa. Kyseessä on sukupolvi, joka on käyttänyt kosketusnäyttöjä koko ikänsä. Kahden peukalon tekniikka on huomattavasti nopeampi kuin yhdellä sormella naputtelu.

Aalto-yliopiston, Cambridgen yliopiston ja ETH Zürichin tutkimus analysoi yli 37 000 ihmisen älypuhelimella tekemän kirjoitustestin tuloksia. Nopein kirjoittaja ylsi 85 sanan minuuttivauhtiin. Testi tehtiin englannin kielellä. Suomenkielisenä sen voi tehdä osoitteessa kirjoitustesti.aalto.fi.

Nukkumaan! 3 uniaiheista uutista

1. Helsingin yliopisto oli mukana tutkimuksessa, jossa 17 000 ­nukkujan (16–30-vuotiaita) unia seurattiin rannelaitteilla eri ­puolilla maailmaa. Uni siirtyy myöhemmäksi 16–24-vuotiailla, mutta aikaistuu taas sen jälkeen. Pisimmät unet ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, lyhimmät Aasian maissa.

2. Mustekala vaihtaa väriä ­nukkuessaan, ikään kuin se reagoisi johonkin unessaan. Syynä on hermostollinen reaktio, joka aktivoi eläimen väripigmenttejä sisältävät solut. Heidi-muste­kalan värimuutoksista kertoo ­meribiologi David Scheel PBS-dokumenttivideossa.

3. Ihmissilmän verkkokalvon ­valoherkät gangliosolut ohjaavat vuorokausirytmiä melatoniini-unihormonin välityksellä. Kun valon ­aallonpituus, voimakkuus ja ajoitus ovat oikeat, voi valo ­vaikuttaa vireyteen, uneen ja mielialaan. Myös sokeat voivat hyötyä valon terveysvaikutuksista.

Julkaistu: 23.10.2019
Kommentoi »