Ongelmia ripsienpidennyksistä
Terveys ja hyvinvointi
Ongelmia ripsienpidennyksistä
Ripsienpidennyksiä tehdään vuosi vuodelta enemmän varsinkin nuorille naisille. Niiden käyttö ei ole kuitenkaan täysin turvallista.
Kuvat
Julkaistu 2.6.2016
Apu

Jo ensimmäinen ripsienpidennys voi laukaista rajun silmän alueen allergisen turvotuksen. Tulehduksesta kertovat silmän vetistäminen, punoitus ja rähmän eritys. Ripsien tyveen voi kasvaa myös sieni-infektio.

Reaktiot aiheuttaa yleensä liima, jolla irtoripset kiinnitetään omiin ripsiin. Liimat aiheuttavat terveysriskin myös ripsienpidennysten tekijöille: kontaktiallergian lisäksi niiden on todettu jopa aiheuttavan astmaa ja johtavan työkyvyttömyyteen.

– Liimoissa saattaa olla jopa yli 70 ainesosaa, ja tuoreessa tutkimuksessa niistä löydettiin esimerkiksi suositusarvon ylittäviä määriä formaldehydiä ja osasta jopa lyijyä, sanoo silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo Terveystalosta.

Hän kehottaa hakeutumaan lääkäriin jo ensimmäisten oireiden ilmaannuttua. Oireet helpottuvat päivien tai viikkojen kuluessa, kun ripsienpidennykset poistetaan ja lääkitys – yleensä antibiootit – aloitetaan.

Markkinoilta löytynee myös hyviä liimoja, mutta liimoja ei tutkita yhtä tarkkaan kuin terveydenhuollon valmisteita.

Ripsienpidennysten tekemistäkään ei ole Suomessa säädelty, joten hygieniatason toteaminen on asiakkaan omalla vastuulla.

Pitkäaikainen ripsienpidennys voi häiritä pysyvästi ripsien omaa kasvua. Turvallisin keino lisätä omien ripsien väriä ja volyymia on allergiatestattu ripsiväri.

Teksti: Riitta Heimonen

Kommentoi »