Apu

Omistusasuja on korona-aikana vahvoilla – Vuokrat eivät jousta

Omistusasuja on korona-aikana vahvoilla – Vuokrat eivät jousta
Pandemia hyydytti asuntokaupan keväällä, mutta ero kurottiin kesän aikana umpeen. Hankala tilanne on ollut helpompi asuntovelallisille kuin vuokralaisille.
Julkaistu: 3.11.2020

Kun koronakriisi iski keväällä, asuntokauppojen määrä romahti kolmanneksella. Pudotus jäi kuitenkin lyhyeksi, eikä koronapandemia juuri näytä vaikuttaneen asuntojen hintoihin. Vuokralaiselle poikkeustila on hankalampi kuin omistusasujalle.

Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola kertoo, että maaliskuun puolivälissä huhtikuulle tarjousten määrä asuntokaupoista putosi selvästi, mutta tuolloin vielä solmittiin aiemmin alulle pantuja kauppoja.

– Toukokuussa kaupankäynti niiasi kunnolla, mutta jo kesäkuussa tehtiin taas paljon kauppoja, jotka oli laitettu vireille toukokuussa.

Koko vuoden määristä odotetaan silti kokonaisuudessaan normaalia, vaikka epävarmuutta onkin vielä ilmassa.

Korona ei juuri heilutellut hintoja

Asuntojen hintakehitykseen pandemia ei juuri tuonut muutosta. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi, että pääkaupunkiseudulla hinnat nousevat tänä vuonna pari prosenttia ja koko maassa laskevat aavistuksen. Kasvukeskusten ja muun Suomen välinen ero levenee edelleen ja sama pätee vuokramarkkinoihin.

Asuntolainojen korot ovat jo valmiiksi matalat. Ne eivät siis ole tuoneet joustoa asuntovelallisille, mutta pankit ovat tarjonneet lyhennysvapaita. Tarvittaessa lainoja on voitu myös järjestellä uudelleen.

Sen sijaan kotien vuokrat eivät ole joustaneet samalla tavalla. Vuokra-asuntoja onkin maakunnissa tarjolla monin paikoin tarjolla runsaasti. Opiskelijoiden etäopinnot, Airbnb-tyyppisen vuokraamisen seisahtuminen ja komennustyöntekijöiden kaikkoaminen vaikuttavat tilanteeseen.

Isommilla vuokra-asunnoilla kysyntää

Keväällä ounasteltiin, että etätyöt ajavat ihmisiä suurempiin asuntoihin. Vuokraturvan mukaan hyväkuntoisille perheasunnoille onkin etenkin vuokramarkkinoilla kysyntää. Brotheruksen mukaan tämä ei kuitenkaan näy hintatilastoissa, eli suuresta buumista ei ole kyse.

– Pienten ja suurten asuntojen hintaero ei kasvukeskuksissa enää kasva, mutta se ei ole lähtenyt pienenemäänkään. Isot asuntosijoittajatkin laittavat rahansa edelleen pieniin asuntoihin ja kaupungistumiseen, Brotherus sanoo.

Kommentoi »