Omissa saappaissaan
Kulttuuri
Omissa saappaissaan
Jani Jalkanen ei mieti, että hänen edesmenneen isänsä Kari Tapion buutsit olisivat seitsemän peninkulman mittaiset.
Julkaistu 13.10.2011
Apu

Ensimmäinen keikka viime keväänä meni kuin sumussa. Kun Jani Jalkanen ja Hänen Orkesterinsaoli soittanut alkusetin, tuli Aaveratsastajan vuoro. Se oli vielä viime syksynä laulu, jonka aikana rakastettu Kari Tapio astui estradille. Se oli hetki, jolloin yleisö repesi ensimmäisiin aplodeihin.

– Isän poissaolo tuntui kaikkein voimakkaimmin ensimmäisellä omalla keikallani.

Jani Jalkaselle ei ollut vaikea ratkaisu jatkaa siitä, mihin isän ura jäi. Hän ei halua ratsastaa isänsä maineella tai pyri tämän kopioksi, eikä hän esitä tämän rakastetuimpia hittejä. Hän kokee niistä liian monet henkilökohtaisiksi, ja lauluthan elävät kymmenillä Kari Tapion levyillä.

– Puhuimme usein vuosien varrella, että ryhtyisin solistiksi. Siirtyminen soittajasta laulajaksi sattui vain nyt tapahtumaan nopeasti ja traagisesti, vaikka isä puhui viimeisinä aikoinaan monesti, ettei jaksa enää kiertää esiintymislavoja. Uupuminen oli todellista: kalkkiviivoillehan hän kaatui silloin 7. joulukuuta.

Jalkaset ovat varsinainen perheyritys, sillä Janin keikkoja myy perheen kuopus Joona Jalkanen.

– Kävimme pari vuotta sitten isän kanssa tervehtimässä Finlandia-talon takahuoneessa Suomessa vieraillutta countryn legendaa Kris Kristofferssonia. Hän sanoi meille, että ”keep it in the family”.

Perheessä homma on pysynyt.

Jani Jalkanen on avoin, herkkä ja helposti lähestyttävä. Kari Tapio ei liiemmälti rakastanut haastatteluja, vaan halusi välittää elämänarvojaan ja sanomaansa lauluillaan. Hän lauloi asioista, joita suomalaisen miehen on yleensä vaikeaa paljastaa.

Janin ei ole vaikeaa puhua surustaan ja muista tunnoistaan.

– Olen hyväksynyt isän poismenon, mutta hän on joka päivä mielessäni. Hän elää mukanamme monin tavoin. Vaikeinta tämä on ollut äidillemme, jonka paras kaveri lähti. Hän ja isä olivat monien vaikeidenkin vaiheiden jälkeen hitsautuneet yhteen. Äidille ovat olleet raskaita myös kaikki ne kielteiset puheet, joita alkoi ilmestyä erilaisille keskustelupalstoille pian isän kuoleman jälkeen.

Fanittaminen on tähdelle tärkeää, mutta Kari Tapiolla – kuten monella muullakin suositulla taiteilijalla – ihailu saattoi ylittää tietyt rajat.

– Varsinkin monet naisihailijat ovat olleet varsin omistusaluisia ja ruotivat perheemme asioita kuin omiaan. Vapaus ilmaista mielipiteensä on tärkeää, mutta vapauteen sisältyy aina vastuuta.

Jani Jalkanen on nyt oman solistiuransa alkutaipaleella ja tietää lapsuuden- ja nuoruudenkokemuksistaan, millaisia sudenkuoppia tiellä saattaa olla. Hän näki isästään, miten taiteilija heittäytyy kokonaisvaltaisesti esiintymiseensä. Sekä negatiivinen että positiivinen palaute saattoivat tuntua niin voimakkaina, että välillä koskispullo aukesi.

Jani sanoo ymmärtävänsä sen hyvin. Vaikka viisisataa kuulijaa kiittäisi, niin yksi ilkeä kommentti satuttaa pitkään.

– Saan arkirutiineista sellaista voimaa, jolla pää ja kroppa kestävät. Pyrin tulemaan aina kotiin keikalta, vaikka kotiintulo tapahtuisi aamuyöstä – niin kuin tapahtuukin. Kaikkein parasta on olla kotona, sillä perhe antaa minulle paljon. Julkisen uran ja yksityiselämän välille vedän hyvin tarkat rajat. Vihasin nuoruudessani perhehaastatteluja, joihin faija meitä raahasi, sanoo 3-, 8- ja 10-vuotiaiden lasten isä.

Kommentoi »