Apu

Omia kykyjä yliarvioidaan – oletko mielestäsi hyvä kuski tai tavallista ympäristövastuullisempi?

Omia kykyjä yliarvioidaan – oletko mielestäsi hyvä kuski tai tavallista ympäristövastuullisempi?
Pidätkö itseäsi keskimääräistä parempana kuskina? Niin pitää myös valtaosa muista ­autoilijoista. Göteborgin yliopiston ­tutkimuksessa selvisi, että samanlainen omien kykyjen yliarviointi ulottuu myös käsityksiimme omasta ympäristövastuulli­suudestamme.

Tutkimukseen osallistui yli 4 000 henkilöä Ruotsista, Yhdysvalloista, Englannista ja Intiasta. Heiltä kysyttiin, kuinka paljon ja kuinka usein he tekevät ympäristötekoja muihin ihmisiin verrattuna. Esimerkkeinä ympäristö­merkittyjen tuotteiden osto, kodin energiansäästötoimet ja muovikassien oston vähentäminen. Enemmistö vastaajista piti itseään muita ympäristö­vastuullisempana, olivat vertailukohtana sitten omat­ ­ystävät tai tuntemattomat ihmiset.

– Tulokset osoittavat ihmisen pyrkimyksen yliarvioida omia kykyjään ja ovat linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan valtaosa ihmisistä pitää itseään muita rehellisempänä, luovempana ja ajokyvyiltään parempana, sanoo ympäristöpsykologian tutkija Magnus Bergquist.

Usko omaan aktiivisuuteen muihin verrattuna johtaa helposti siihen, että ympäristöteot jäävät vähemmälle. Bergquist patistaa ihmisiä realistisempaan kuvaan omista ympäristötoimistaan.

Apu Juniorin tiedekysymys: ”Miksi vesitorni on sienen muotoinen?”

Muunkin ­mallisia vesi­torneja on, mutta kartiomalliset ovat yleisiä. Kartiomuoto, vähän kuin jäätelötötterö, pitää vesitornissa olevan veden pinnan tasaisena, kun kulutus vaihtelee. Vesi­tornissa vedenpinnan pitää olla ylempänä kuin kerrostalon ylimmän kerroksen hana. Näin vesi tulee hanasta ulos paineella.

Vesitorniin vesi pumpataan pumpuilla. Kun avaat hanan, vesi virtaa hanasta tornissa olevan veden ­paineella.

Kysyjä: Taavi, 11 vuotta

Vastaaja: HSY:n vesi­huollon kehitysinsinööri Pirjo Daavittila

Julkaistu: 5.2.2020
Kommentoi »